Turcan: Programul atragerii investiţiilor în producţia de film – prelungit cu peste doi ani; apel de proiecte în mai

A 7-a Esenţial

Programul de atragere a investiţiilor în producţia de film în România se prelungeşte până în decembrie 2026, iar noul apel de proiecte va fi lansat în luna mai a acestui an, a anunţat, joi, ministrul Culturii, Raluca Turcan.

„La propunerea Ministerului Culturii, Guvernul a adoptat, astăzi, măsurile de aliniere a sistemului de finanţare a producţiei de film în România la evoluţia normelor europene, prin prelungirea duratei de aplicare a acestui program, până la finalul anului 2026, precum şi ridicarea pragului anual la valoarea de 55 milioane euro. În luna mai, Oficiul de Film şi Investiţii Culturale va deschide noua sesiune de apel de proiecte”, a transmis Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
 

Potrivit ministrului, în paralel cu redefinirea etapelor de înregistrare şi finanţare a proiectelor, pentru o mai bună alocare a bugetului, aceste măsuri asigură cadrul necesar pentru revenirea României pe piaţa internaţională de producţie, estimându-se că, după deschiderea unei noi sesiuni şi până la finalul anului 2026, vor fi atrase în România investiţii directe de cel puţin 350 milioane euro.

„Mă bucur enorm să susţin repornirea acestui proiect deosebit pentru ţara noastră, nu doar din perspectiva economică şi a dezvoltării industriei de film şi industriilor conexe, dar, mai ales, pentru a readuce acasă profesioniştii români de valoare. Dintre proiectele depuse anterior, 10 vor fi soluţionate luna aceasta şi estimăm că vor fi finalizate toate restanţele până la mijlocul acestui an”, a mai arătat Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *