TIFF anunţă filme cu Mads Mikkelsen, Anthony Hopkins şi Paul Mescal, la ediţia 2024

A 7-a Esenţial

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) anunţă, pentru ediţia din 2024, o serie de filme noi, cu Mads Mikkelsen, Sir Anthony Hopkins şi Paul Mescal.

„Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen şi Sir Anthony Hopkins în rolurile principale şi multipremiatul All of Us Strangers (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 şi 24 iunie. Completată de filme premiate la Berlin şi Veneţia, selecţia TIFF.23 le va oferi ocazia spectatorilor să urmărească, în premieră, unele dintre cele mai aşteptate producţii ale anului.

Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse în vânzare online AICI

Superstarul danez Mads Mikkelsen (Încă un rând, Vânătoarea, Hannibal) revine pe marele ecran în The Promised Land (r. Nikolaj Arcel, Danemarca, 2023), o dramă istorică inspirată din evenimente reale, care a avut premieră la Veneţia. Mikkelsen joacă un fost militar devenit fermier într-una din cele mai dificile regiuni agricole din Danemarca. O producţie complexă care construieşte un univers fascinant prin scenariu, imagine, actorie şi decoruri, The Promised Land i-a adus lui Mikkelsen premiul pentru cel mai bun actor la European Film Awards şi a fost propunerea Danemarcei la Oscar 2024. Filmul va fi distribuit în România de Independenţa Film”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de organizatorii TIFF.

Potrivit sursei citate, cu cei mai aclamaţi actori britanici ai momentului pe afiş, All of Us Strangers (r. Andrew Haigh, 2023) a fost un preferat al publicului şi un răsfăţat al galelor în ultimul sezon.

„Andrew Scott (Fleabag) joacă rolul unui scenarist din Londra contemporană, care trăieşte izolat, încă bântuit de moarte părinţilor săi din copilărie. Când cunoaşte un vecin, interpretat de Paul Mescal (Aftersun, Oameni normali), decide să-l lase în viaţa lui şi să încerce o nouă cale spre vindecare. Distribuţia este completată de Claire Foy (Coroana) şi Jamie Bell (Billy Elliot). All of Us Strangers este bazat pe romanul Străini al scriitorului japonez Taichi Yamada, publicat în România la editura Humanitas. În One Life (r. James Hawes, Marea Britanie, 2023), Sir Anthony Hopkins joacă rolul unui bărbat care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a salvat aproape 600 de copii, preponderent evrei, din Cehoslovacia ocupată de nazişti, dar care a trăit tot timpul apăsat de povara celor pe care nu i-a putut salva în acei ani negri. O emisiune TV din anii ’80 îi va schimba destinul. One Life este inspirat din viaţa lui Sir Nicholas ‘Nicky’ Winton”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, câştigător al Ursului de Argint la Berlinale 2024 pentru cel mai bun scenariu, Dying (r. Matthias Glasner, Germania, 2024) este o comedie dramatică despre finalul vieţii, reflectată în mai multe personaje, membri ai aceleiaşi familii. „Impecabil jucat” (Variety), distribuţia filmului este condusă de Lars Eidinger, cunoscut publicului din Lecţii de persană, serii precum Babylon Berlin şi All the Light We Cannot See, dar şi din spectacolele de teatru regizate de Thomas Ostermeier, în care l-a jucat pe Hamlet sau pe Richard al III-lea. Filmul este distribuit în România de Freealize.

Tot din selecţia Festivalului de la Berlin vine şi drama psihologică Sons (r. Gustav Moller, Danemarca, 2023). O gardiană trece printr-o dilemă când un deţinut pe care îl cunoaşte este transferat la închisoarea în care lucrează. Ca să fie mai aproape de el, femeia decide să se mute în secţia în care acesta este închis, cea mai periculoasă din instituţie. Regizorul Gustav Moller este cunoscut publicului din Cluj-Napoca: filmul lui de debut, Vinovatul, a fost selectat în Competiţia TIFF 2018, unde a câştigat Premiul Publicului, iar serialul regizat de el, Inimă întunecată/ The Dark Heart, a fost prezentat în 2022 în secţiunea Va Urma. Sons va fi distribuit în România de Transilvania Film.

Moromeţii 3 încheie povestea celei mai cunoscute familii de ţărani din literatura română. Regizat de Stere Gulea, care a semnat şi primele două părţi ale trilogiei Moromeţii (1987, 2018), acest nou film urmăreşte cariera de scriitor a lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, prins în vâltoarea schimbărilor ideologice din anii ’50. Va alege să fie parte din sistem sau va plăti cu libertatea ? În rolul iconic al tatălui Ilie Moromete revine Horaţiu Mălăele, iar Niculae este jucat de Alex Călin. Din distribuţie mai fac parte Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu şi Oana Pellea. Filmul va avea premieră la TIFF.23 şi va fi distribuit ulterior de Transilvania Film, menţionează organizatorii.

TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *