Povestea unei femei partizan. „Suferința nu se dă la frați”. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni a fost reeditată. Co-autor e un istoric clujean

Categorii: Actualitate, Carte
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Suferința nu se dă la frați”. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni (1948-1958), ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Polirom, 2022.

Lansarea va fi în 9 iunie, în Apuseni și detalii vor fi anunțate ulterior.

”După 20 de ani de la prima ediție, apărută la editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002, eu și Cornel Jurju ne bucurăm să anunțăm că interviul nostru de suflet, pe care Lucreția Jurj a avut amabilitatea să ni-l acorde între noiembrie 2000 și februarie 2001, vede din nou lumina tiparului, de data aceasta la Editura Polirom. Cartea are la bază un interviu de tip „povestea vieții” cu una dintre puținele femei-partizan implicate în rezistența armată anticomunistă din România. Între 1950-1954 a făcut parte, alături de soțul ei, Mihai Jurj, din Grupul „Teodor Șușman”, unul dintre cele mai importante grupuri de opozanți anticomuniști, activ în zona Munților Apuseni între 1948 și 1958. A fost arestată în 1954, condamnată la muncă silnică pe viață și a executat 10 ani de detenție.

Față de versiunea anterioară, volumul de față este considerabil îmbunătățit, fiind în ansamblu cu 60% mai amplu. Studiu istoric asupra Grupului „Teodor Șușman” e cu 250% mai mare, și are la bază mai bine de 30 de interviuri realizate la sfârșitul anilor ’90 de echipa Institutului de Istorie Orală din Cluj, o amplă cercetare în arhiva CNSAS și o bibliografie de specialitate. În plus, are mai multe note explicative, o ilustrație mai bogată, un text suplimentar de Cornel Jurju și o postfață de Ruxandra Cesereanu (care a cunoscut-o și apreciat-o în mod special pe Lucreția Jurj – este personaj și în romanul ei Un singur cer deasupra lor, Polirom 2013, 2015), indici de nume și de locuri.

Volumul, parte din proiectul Versantul partizanilor din Apuseni, a apărut cu sprijinul Fundației Culturale Memoria și a Clubului Monarhiștilor Clujeni și poate fi achiziționat de pe site-ul editurii Polirom sau din librării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.