Filme regizate de Marian Crişan, la „Noptea albă a filmului românesc” de la TVR 3

Categorii: A 7-a, Actualitate

„Morgen”, „Orizont”, sau „Roker” sunt doar câteva dintre producţiile semnate de invitatul lunii aprilie al „Nopţii Albe a filmului românesc”, regizorul Marian Crişan.

De sâmbătă, 30 aprilie şi până duminică, 1 mai, în intervalul orar 22.00 – 6.00, TVR 3 organizează un nou maraton cinematografic. „Noaptea albă” începe la ora 22.00, cu un interviu în exclusivitate cu Mircea Crişan, unul dintre cei mai apreciaţi şi premiaţi regizori din România.

Cu un Palme D’or la Cannes şi toate producţiile sale lansate şi recunoscute în festivaluri de categorie A – Locarno, Salonic, San Sebastian şi Tallinn, Marian Crişan crede că „premiile nu sunt un scop”. Regizor, scenarist şi producător, a debutat ca regizor la TVR în 2007 cu scurt metrajul „PORTRET DE FAMILIE”.

Debutul în lungmetraj şi l-a făcut cu filmul Morgen (2010), peliculă pentru care a câştigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de la Locarno, precum şi Premiul Juriului Ecumenic şi Premiul Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Film. Mai mult, „Morgen” a fost propunerea României la premiile Oscar, categoria Film Străin.

Între cele şapte titluri selectate, la TVR 3 vor fi difuzate şi două premiere, „Berliner” şi „Orizont”:

Ora 22.00 Interviu cu regizorul Marian Crişan

Ora 22.30 – „Megatron”
Cu: Maxim Adrian Strinu, Gabriela Crişu, Damian Oancea
Este ziua lui Maxim. El are 8 ani. Locuieşte împreună cu mama sa într-un sat, departe de cel mai apropiat oraş. De ziua lui, mama acestuia îl duce într-un restaurant McDonald’s. Şi-ar dori să fie şi tatăl lui la petrecere, dar părinţii sunt divorţaţi. PREMII: Palme d’Or, Cel mai bun film de scurt metraj, Cannes

Ora 22.45 – „Berliner” – premieră
Cu: Ion Sapdaru, Ovidiu Crişan, Maria Junghietu, Sorin Cociş, iOS Ruşcuţ, George Dometi, Petre Ghimbăşan, Eugen Ţugulea, Ioana Chiţu
Mocanu, un politician în plină campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, rămâne blocat la Salonta, un mic orăşel de provincie. El este găzduit în casa lui Viorel un cetăţean obişnuit, tractorist de meserie. Politicianul îşi va continua campania electorală în micul orăşel punând la cale un plan cameleonic.

Ora 0.20 – „Amatorul”
Cu: Erwin Simsensohn, Iulia Marcov, Andreea Grămoşteanu, Richard Bovnoczki, Lucia Maier, Mircea Teodorescu
Damian lucrează într-un supermarket. În secret, însă, are o cu totul altă slujbă… Chiar dacă la o primă vedere am putea spune că personajul principal este unul dintre cei mai ghinionişti oameni din lume, este posibil ca el să fie mai fericit decât mulţi dintre noi care suntem înjuraţi în trafic sau la serviciu fără să ne plăteasca nimeni. Una dintre subtemele filmului accentueaza ideea oamenilor care îşi păstrează puritatea în ciuda mizeriilor aruncate de ceilalţi asupra lor.

Ora 0.45 – „Rocker”
Cu: Dan Chiorean, Alin State, Ofelia Popii, Răzvan Corneci, Ionuţ Niculae, Crina Semciuc, Alexandru Aron
Dragostea lui Victor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul său Florin depăşeşte limitele a ceea ce e social şi moral acceptat. Viaţa de zi cu zi a tatălui orbitează în jurul fiului său, dependent de droguri. Disperat şi gata de a depăşi orice obstacol pentru a-i asigura fericirea, Victor ajunge să fure şi să se umilească. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi uneşte şi mai mult pe cei doi e muzica. Muzica rock.

Ora 2.20 – „Portret de familie”
Cu: Gabriel Diehl, Tania Musina, Andreas Petrescu, Alexandru Drăgoi, Maria Junghietu, Ana Maria Pâslaru, Alexandru Molico, Radu Dan
Mihai şi Alina sunt doi tineri care se vor diferiţi şi teribilişti. Ei se căsătoresc sfidând obiceiurile nunţii la români (costumul de ginerică, muzica populară, tortul miresei, dansul de deschidere etc.).

Ora 2.45 – „Morgen”
Cu: Andras Hathazi, Elvira Rîmbu, Richard Balint, Petre Ghimbăşan, Yilmaz Yalcin, Jozsef Brio, Molnár Levente
Nelu lucrează ca agent de pază într-un supermarket dintr-un orăşel de pe graniţa româno-ungară. Pentru el zilele trec la fel: în zori pescuieşte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasă. Nelu trăieşte împreună cu soţia într-o casă izolată pe un câmp în afara oraşului. Problema lor în aceste zile e repararea acoperişului. Într-o zi, Nelu pescuieşte ceva neobişnuit: un emigrant care vrea sa treacă graniţa ilegal… Emigrantul îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta sa treacă dincolo. Fără să înţeleagă exact ce îi comunică emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa mâine… Morgen…

Ora 4.25 – „Orizont” – premieră
Cu: Andras Hathazi, Rodica Lagăr, Bogdan Zsolt, Maria Seleş, Valeriu Andriuţă, Ioan Paraschiv, Elena Purea
Încercând să îşi găsească „norocul’, Lucian (András Hatházi) şi Andra (Rodica Lazăr) – soţ şi soţie, preiau în adminstrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.