Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a anunțat, miercuri, că lucrările de reabilitare la Bojdeuca lui Ion Creangă, primul muzeu literar din România, au fost finalizat iar casa în care a trăit scriitorul va fi redeschisă în decembrie. Reabilitatea a costat 1.800.000 de euro.
”Redeschidem în luna decembrie Bojdeuca lui Ion Creangă.
Mă bucur să vă anunț că lucrările au fost finalizate, iar în foarte scurt timp vom putea să pătrundem iarăși în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuță.
,,Călător pe meridiane culturale”, așa s-a numit proiectul prin care am reabilitat întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene, printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești Și Consiliul Raional Fălești din Republica Moldova. Prin acest proiect, am efectuat lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.
Mă bucur că am încheiat cu succes etapa lucrărilor și că am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii.
Vă reamintesc că Bojdeuca lui Ion Creangă este primul muzeu literar din România, inaugurat în 1918, și cel mai vizitat Muzeu din rețeaua Muzeul Național al Literaturii Române Iași.
Încă puțin și vă reașteptăm să descoperiți lumea lui Ion Creangă, în Bojdeuca din Dealul Țicăului.”, a scris Costel Alexe pe facebook.
Reabilitatea bojdeucii a fost asupru criticată de internauți dar și regizori renumiti.
Criticul literar Paul Cernat a reacționat pe contul său de facebook:
”Nu cred că scandalul „restaurării” bojdeucii lui Creangă și al transformării sale într-un fel de Residence ar trebui să treacă așa de ușor. E o palmă pe imaginea Iașiului și a culturii române de patrimoniu. Cînd la mijloc au fost însă atîtea fonduri europene (cît pentru restaurarea conacului de la Mircești, nu pentru o bojdeucă), mă tem că apare, cum spunea cineva, și o problemă de legalitate: avem oare de-a face cu o restaurare sau cu o modernizare? E justificată o asemenea alocare de fonduri? Ar fi de știut, pînă una-alta, cine și cu ce argumente a dat avizele.
Un prim pas în reabilitarea reabilitării ar fi eliminarea „amfiteatrului”, gresiei de-afară și zidurilor cu sclipici.”, a scris acesta.
Unul din regizorii renumiți care au protestat este Radu Afrim pe facebook:
”Acum câteva ierni am facut fotografia asta.
Nu’mi imaginam că va putea fi trecuta atat de repede intr’o posibila antologie a disparitiei. (o să’i construiesc un moment in cel mai recent spectacol al meu de la Iași . )
pentru că acum bojdeuca lui Creangă e doar o fotografie.
niste arhitecti s’au gândit (pentru câteva milioane de euro) s’o mutileze pe viață .
să închidă definitiv orice portiță prin care spiritul scriitorului s’ar putea intoarce acasă .
de ce si’ar mai duce cineva acolo copiii ? ca să vadă ce ? ca să înteleagă ce ? .
e ca si cum ai veni și ai corecta Amintirile lui Creangă.
ai inlocui toate cuvintele moldovenesti , toate arhaismele cu farmecul lor ca să inteleaga lumea de azi mai bine ce’a vrut sa scrie Creangă.
bojdeuca lui Creangă a fost prima casa memoriala din Ro. insa nu prima casa memoriala distrusă . si pentru aceste distrugeri nimeni n’a dat vreodata vreo explicatie .
poate primarul Mihai Chirica ?
Iasi e un oras spiritual.
de ce ati ales însă să alungati tocmai spiritele oamenilor care ne’au învățat sa citim ?
Creangă ne’a fost învățător.”
Foto Radu Afrim
Gheorghe Baian, directorul firmei de construcţii care s-a ocupat de reabilitarea muzeului a declarat, pentru Iaşi TV Life citat de Adevărul, că s-a încercat păstrarea cât mai multor elemente autentice.
„Au fost păstrate materialele aferente pereților, inclusiv tencuieli și varuri, care urmează să fie folosite la finisaje. Avem, într-adevăr, un sistem modernizat de încălzire în pereți, peste care va fi aplicată tencuiala. Am păstrat cuptorul vechi, vatra veche, ce va suferi un mic proces de restaurare, dar vom folosi în rest tencuiala specifică pentru clădiri monument. Va fi construit și un cerdac precum cel inițial, cel din spatele monumentului va fi reabilitat”, a explicat Baian.