”Istoria copilăriei” în patru episoade, premieră la MiniReactor și Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu 

Actualitate Teatru

MiniREACTOR și Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă „Istoria Copilăriei (4 episoade)”, un spectacol-coupé cu păpuși, ce reunește în premieră absolută patru regizori, patru dramaturgi, un scenograf și un compozitor, alături de șase actori, pentru a deschide un dialog provocator cu publicul foarte tânăr din cele două orașe (6-12 ani). 

Premiera de la Cluj-Napoca va avea loc în data de 6 mai, de la ora 19, urmată de alte două reprezentații în 7 mai, de la orele 11 și 17.

Producția are la bază patru texte noi scrise de Petro Ionescu, Alexa Băcanu, Alex Moldovan și Ana Cucu-Popescu, ca rezultat al unei cercetări despre conceptul de copilărie, din prisma multiplelor perspective pe care le-a cunoscut de-a lungul epocilor. Noile texte sunt articulate unitar prin universul vizual și ambiental creat de scenograful Florin Suciu și de compozitorul Văzduh (Adrian Cimpoeșu). Două dintre episoade au fost produse în spațiul Teatrului Gong din Sibiu sub coordonarea regizoarelor Delia Gavlițchi și Olivia Grecea, alături de actorii sibieni Angela Páskuy, Adrian Prohaska și Claudia Stühler. Celelalte două episoade au fost realizate în spațiul Reactor din Cluj-Napoca sub coordonarea regizoarelor Ana Crăciun-Lambru și Diana Dragoș, împreună cu actorii Cătălin Filip, Doru Taloș și Oana Tămaș. Cele două echipe artistice se vor întâlni atât în Sibiu, cât și în Cluj-Napoca, pentru a prezenta cele patru episoade ca o provocare la un dialog despre mituri și educație, agresivitate în familie sau la școală, dinamica relației copil-adult, într-un limbaj accesibil și prietenos, pe înțelesul celor mai mici. Reprezentațiile vor fi urmate de o întâlnire între artiști și spectatori, sub forma unei dezbateri informale cu întrebări deschise.

Spectacolul vorbește despre modul în care viața copiilor din secolele trecute era diferită de cea a copiilor din zilele noastre. De-a lungul istoriei, copiii au fost priviți ba ca niște păcătoși din născare, ba ca exponenți ai unei presupuse inocențe angelice. În Occident, de-abia începând cu secolul al XX-lea copiii au început să nu mai fie atât de expuși morții, abandonului sau bătăilor, iar relațiile dintre părinți și copii au intrat într-o epocă a înțelegerii reciproce.

Dar ce e acela un copil? E o întrebare la care spectacolul „Istoria copilăriei” își propune să răspundă măcar parțial, prezentând patru povești cu copii din vremuri trecute pentru a pune în evidență evoluția în timp a condiției copilului, precum și dinamica relației copil-adult. Gândit ca o radiografie a copilăriei părinților,

bunicilor sau strămoșilor noștri, acesta le oferă spectatorilor șansa unei mai bune înțelegeri a generațiilor trecute și a felului în care a evoluat percepția asupra educației celor mici.

Scoțând la iveală istorii din vremuri apuse, sărbătorim felul în care copii experimentează, de fapt, dintotdeauna lumea: cu încredere și curiozitate, cu curaj și prospețime. Din plin. Cu toată inima.

Spectacolul este realizat în cadrul unui proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Spectacolul are o durată de aproximativ o oră și este recomandat celor cu vârsta peste 6 ani. Biletele pentru reprezentația din Cluj-Napoca pot fi achiziționate online AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *