Istoric clujean a îngrijit autobiografia lui Rudolf Höss, comandantul lagărului de la Auschwitz. Volumul a apărut în librării

Carte

Autobiografia lui Rudolf Höss, comandantul lagărului de la Auschwitz, a apărut și în limba română (traducere de Veronica Tomescu) cu titlul „Comandant la Auschwitz”.

”Höss a scris-o în închisoare, în timpul cercetărilor desfășurate asupra sa și pe parcursul procesului din 1947. Câțiva ani mai târziu, manuscrisul a fost îngrijit de un cunoscut criminolog polonez, dr. Stanislaw Batwie, care a avut treisprezece conversații cu Höss pe când acesta se afla în închisoarea din Cracovia și care, de altfel, i-a sugerat acestuia să își scrie autobiografia. Am vrut să redau aici câteva pasaje, dar vă las să o descoperiți singuri dacă sunteți interesați. Cinismul lui Höss este tulburător. Mai spunea el în carte, din când în când, că imaginea morții îl „bântuie până și azi”, dar cred că un astfel de criminal al omenirii și-a pierdut până și dreptul la căință.

Ottmar Trașcă (istoric clujean specializat în relațiile româno-germane) a îngrijit ediția remarcabil, cu o postfață și numeroase note explicative care ne ajută să înțelegem în detaliu arhitectura crimei regimului nazist.”, a scris istoricul Stejărel Olaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *