Duminică după-masă, în sala Tonitza a Muzeului de Artă a avut loc un dialog între poetul sirian Adonis și poetulromân Dinu Flămând.
Adonis a primit din partea organizatorilor FICT marele premiu al festivalului pentru întreaga sa carieră.
Acest gest a fost o surpriză pentru scriitor, mai ales că a mărturisit că a simțit o legătură specială cu Clujul.
Dialogul dintre poet și Dinu Flămând a fost unul plin de emoție. Într-o lume în care cei diferiți sunt discriminați, omul de cultură a făcut o paralelă între lupta pentru poezia unei categorii de oameni mult blamată și libertatea de exprimare pentru care au luptat românii în perioada comunismului.
„Sosirea dumneavoastră este de o semnificație extraordinară. Sunt emoționat și fericit că pot să vă primesc și pe dumneavoastră aici. Fiindcă orașul Cluj-Napoca a luptat pentru libertatea cuvântului”, a spus Dinu Flămând.
Adonis a vorbit despre copilăria lui și primele sale tangențe cu poezia. O copilărie trăită modest, într-un sat, unde nu a putut urma o școală. Însă a visat să îi citească președintelui o poezie, iar visul lui a devenit realitate. În schimbul poeziei, a primit dreptul la educație. A vorbit despre diferențele între musulmani și islamiști, reușind astfel să atingă un punct sensibil, pe care, însă, publicul l-a așteptat și l-a savurat.
„Îmi doream mult să vin la Cluj. Sunt puține orașe care devin simboluri, iar Clujul este un astfel de oraș. Dar ca să răspund la întrebarea despre poezie, trebuie să spun că m-am născut țăran și am trăit modest. La școală nu am fost până la vârsta de 13 ani. M-am născut țăran, cum cred, de altfel, că ne naștem toți. Omul se naște poet indiferent cine e. Chiar și cel care ară pământul este poet pentru că schimbă ceva. Toți suntem poeți în măsura în care reușim să schimbăm ceva. Diferența dintre mine și alți poeți, e faptul că e eu am două mame: mama mea naturală și mama mea, poezia. M-am născut printr-un poet care m-a creat, care m-a inventat. E o poveste lungă”, a explicat Adonis.
Pseudonomul „Adonis” a apărut din necesitatea afirmării în lumea poeziei. Fiindcă textele pe care le-a trimis cu numele lui adevărat nu au fost publicate, a trebuit să găsească o soluție. Întâmplător, după aceste refuzuri, a citit legenda lui Adonis, care a fost ucid de mistreț. De asemenea, autorul locuia în apropierea râului „Adonis” și astfel ales pseudonimul.
„Înainte de asta, pentru mine ziarele erau mistrețul din poveste. Apoi la un momentdat, un ziar a scris pe prima pagină că îl așteaptă pe Adonis la redacție pentru că redactorul-șef își dorește să discute ceva important cu el. Am mers acolo îmbrăcat ca un țăran. Nu m-a crezut nimeni că eu sunt Adonis. Am fost primit cu reticență. Nu le venea să creadă că eu sunt. Nu știam atunci ce importanță are acest nume, ce spațiu al civilizației va deschide pentru mine. Apoi am început să înțeleg mai multe despre Adonis. Numele nu era de origine grecească, de fapt. Mi-am schimbat identitatea din întâmplare. Identitatea nu este o moștenire, ci o creație perfectibilă”, a explicat Adonis.
La final, poetul Dinu Flămând a citit câteva poeme semnate de poetul Adonis, traduse în limba franceză, iar poetul sirian a citit câteva versuri în limba arabă. De asemenea, seara s-a încheiat cu Marele Premiu al Festivalului, pe care autorul l-a primit pentru întreaga sa operă. De asemenea, Dinu Flămând a primit Premiul de Excelență pentru întreaga susținere pe care a oferit-o de-a lungul anilor Festivalului Internațional de Carte Transilvania.