Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost desemnat câștigător al premiului literar FIL de Literatură în Limbi Romanice, ediţia 2022, de la Guadalajara, Mexic, a anunțat acesta pe contul său de facebook.
Anunțul a fost făcut în Mexic, în cadrul unei conferințe de presă la care au fost prezenți membrii juriului, cât și mai mulți jurnaliști culturali. Scriitorul român a fost invitat să participe prin video-conferință. Festivitatea de premiere va avea loc în luna noiembrie la Guadalajara. Mircea Cărtărescu a fost ales dintre 80 de candidaturi în şapte limbi „pentru proza sa imaginativă şi orbitoare”. Juriul a mai apreciat că el „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume”
”Eram pe aeroportul din Bilbao, la coada pentru predarea valizelor, când sună cineva pe mobil. Nu doar că nu cunoșteam numărul, dar prefixul țării mi-era și el necunoscut. ”Eh, nu răspund”, mi-am zis, cine să mă sune pe mine din străinătate? Dar țârâitul persista, așa că până la urmă am răspuns, foarte îndoit, căci o mai pățisem cu numere din astea. ”Monsieur Cartarescu?” aud în receptor și răspund ca în transă: ”Oui…” Iar doamna continuă în franceză foarte repede, bruiată de rumoarea aeroportului. N-am înțeles ce voia să-mi spună decât după ce mi-a repetat de câteva ori: sunteți câștigătorul premiului FIL de la Guadalajara, în Mexic, de unde eram și sunat! Am vorbit apoi cu altcineva care mi-a dat detalii în englezește, apoi cu o doamnă româncă. Eram foarte obosit, zgomotul era paroxistic, totul se-nvârtea cu mine. Și mai ales eram uimit de veste: premiul FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase (în toate sensurile) premii literare care există. Mă aflam la Guadalajara când l-a primit, acum cinci ani, Emmanuel Carrere. Trebuie să fi fost vreo mie de oameni în sală, toate oficialitățile posibile. Nici nu mi-a trecut prin cap vreodată că o să fiu în lista lor de ”ganadores”, la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, între mulți alții.”, a scris Cărtărescu.