Bune şi rele la Electric Castle 2016

Categorii: Cooltura, Esenţial

Ediţia a 4-a a Electric Castle (EC) a a fost cea mai mare de până acum. A beneficiat de un buget consistent. Nu cunoaştem suma investită de organizatori, dar e de ordinul sutelor de mii de euro spre milion, dacă nu şi mai bine. Festivalul a beneficiat de parteneriate cu mari companii, sponsori serioşi, parteneri de cursă lungă.

A fost un festival de amploare pe care echipa clujulcultural.ro, formată din 2 reporteri (Loredana Bertişan, colaborator, student anul 3, UBB, Jurnalism şi Tiberiu Fărcaş, fondator site a încercat să îl acopere pentru cititori. Ca site de cultură clujean nu puteam să ignorăm fenomenul Electric Castle.

DSC_0023
„Electrici” la datorie

Când mii de oameni stau în furtună, la concerte, nu ai cum ignora, orice considerente sunt în joc (şi au fost) ca ziarist şi, mai ales, ca ziarist cultural, acest fenomen.

Dar asta nu înseamnă că nu avem spirit critic. Ba din contră. Aşa că astăzi scriem ce nu ne-a plăcut şi ce  ne-a plăcut.

E opinia noastră, a singurului site cultural din Cluj, după ce 4 zile am fost în miezul Castelului Electric.

Dincolo de strategiile de PR aruncate în spaţiul public de cele două firme angajate de organizatori plus un purtător de cuvânt simpatic şi amabil (Andi Vanca, nu la el ne vom referi mai jos – n.r), care încearcă să arate un Electric Castle perfect, sunt, inevitabil la anvergura asta, şi chestiuni care trebuie corectate, sau care, pur şi simplu, nu au mers. Sau care ne-au plăcut.  Electric Castle având şi muuulte părţi bune. Furtuna a stricat mult din festival, a fost surpriza negativă, să-i zicem aşa, a EC 2016, care a fost mutat de organizatori din iunie în iulie tocmai ca să evite… ploaia.

by Miluta Flueras http://fb.com/miluta7
Basistul trupei britanice Enter Shikari purtat pe brate de public . (c) Miluta Flueras

Bune:

 1. Un line-up grozav, cu multe nume importante, lucru care ridică foarte mult calitatea festivalului.
 2. Asigurarea autobuzelor non-stop cu plecare din Cluj-Napoca și din Bonțida, la un preț rezonabil.
 3. Buna semnalizare a drumului spre Bonțida.
 4. Existența a multe posibilități de petrecere a timpului în cadrul festivalului.
 5. A fost foarte bine că au existat foarte multe locuri în care se puteau încărca telefoanele sau alte dispozitive electronice.
 6. Metoda rapidă de plată prin brățările speciale.
 7. Ziua 0 a fost o idee foarte bună. Rodion GA a fost de asemenea o alegere inspirată, care a bucurat mulți oameni prezenți acolo
 8. Cum a arătat intrarea la festival. Cool. De fapt, noua amenajare a EC a fost o surpriză plăcută.
 9. Sigur Ros au fost de pe altă planetă
  Enter Shikari

Rele:

 1. Nu a existat o încăpere mai bine organizată pentru conferința de presă. Sunetul a fost foarte prost, încăperea a fost mică. ,,Norocul” a fost că nu au participat foarte mulți jurnaliști și am reușit să ne poziționăm cât de cât comod. Nici Centrul de Presă, aceeaşi încăpere obosită, nu mai face faţă la nivelul unei festival care merită să îi respecte pe cei care scriu, că sunt parteneri media sau nu sunt. Un centrul de presă modern, cu facilităţi pentru media arată respect. Un festival care se respectă ar trebui să aibă asta E un must pentru viitor!
 2. S-a simțit deseori un aer de superioritate a PR-ilor față de presă. Unii au sesizat asta online. Mai mult, din punctul nostru de vedere, ar fi mult mai bună o apropiere mai directă față de mass-media, nu doar prin comunicate de presă cu ultimele noutăți ci mai ales prin conferințe. Ne dăm seama bine că pentru managementul EC contează mult presa internaţională şi naţională, dar în 2013 aţi început şi aţi fost sprijiniţi de presa locală.
 3. Multă lume s-a plâns de situația din parcări. Ele au cedat complet sub potop. Pe viitor ar fi mai bine să fie investiți mai mulți bani în calitatea parcărilor,  mai ales că locurile în acestea sunt plătite de șoferi. 15 lei biletul.
 4. Autorităţile locale, primarul Cârhaţ, Consiliul Judeţean  (Alin Tişe) să sprijine CA LUMEA acest festival. Adică drumuri, drumuri, parcări şi iarăşi parcări serioase, de capacitate.
 5. Preţurile la băutură dar mai ales la mâncare ni s-au părut scumpe. Mai ales pentru cineva care optează să participe 4 zile, e un efort financiar considerabil abonament-cazare-consum în festival)
 6. Faptul că nu au fost mai mulţi comercianţi de vin de calitate (detestăm sintagma vendori)DSC_0030

7. Mai puțină ,,birocrație”. Oamenii nu au fost lăsați cu umbrele. În condițiile date, nu credem că cineva ar fi folosit umbrela drept armă, ci mai degrabă drept scut.

8. faptul că unul din fondatori şi director artistic, „vinovat” de line-up-ul de anul acesta, Teodor Negrea, a părăsit oficial managementul EC.

DSC_0019

Vă invităm să citiţi articolele noastre despre Electric Castle 2016:

DSC_0056
Solistul de la Enter Shikari (c) Electric Castle

 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.