Ziua Internaţională a Francofoniei: Proiecţii de filme, conferinţe, concerte, spectacole

Actualitate

Instituţiile din subordinea Ministerului Culturii celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei prin proiecţii de filme, conferinţe, concerte, spectacole sau expoziţii, care vor avea loc duminică şi luni, unele fiind derulate în mediul online.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, Muzeul Ţăranului Român invită publicul, duminică, la vizionarea unor producţii franceze sau coproducţii prezentate în programul Cinematografului Studio „Horia Bernea”, în aceeaşi zi Opera Naţională Bucureşti având programat spectacolul „Giselle”, de Adolphe Charles Adam, dirijor Ciprian Teodorescu. În distribuţia spectacolului ONB se vor regăsi o mare parte dintre balerinii refugiaţi din Ucraina, cărora recent li s-au întocmit contracte de colaborare cu opera bucureşteană.

Teatrul Naţional Bucureşti dedică două evenimente celebrării Zilei Internaţionale a Francofoniei: duminică, de la ora 20,00, la Sala Pictură este programat spectacolul „Adio, domnule Haffman”, de Jean-Phillipe Daguerre, iar luni – conferinţa „Francofonie, Antreprenoriat şi Leadership Francofon în România”.

Un concert de muzică barocă franceză şi muzică veche românească în interpretarea Ansamblului SEMPRE şi a formaţiei Trei parale va avea loc, duminică, de la ora 19,00, în Sufrageria Regală de la Muzeul Naţional de Artă al României.

Biblioteca Naţională a României invită vizitatorii la expoziţia de carte „Voci româneşti în exil la Paris”, o selecţie de documente aflate în colecţia curentă a instituţiei, cărţi ce aparţin unor autori români care au luat calea exilului în perioada comunistă şi ale căror scrieri au fost influenţate de literatura franceză.

ARTEXIM prezintă pe website-ul Festivalului Internaţional „George Enescu” un fragment din unul dintre cele două concerte susţinute de Opera Naţională a Franţei, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va publica, duminică, pe pagina de Facebook un film follow-up al unei activităţi de tip atelier care a avut loc în anul 2019 – En francais s’il vous plaît!. Atelierul „Întâlniri francofone: Broderie, tradiţii şi antreprenoriat”, iar Muzeul Naţional Peleş va prezenta, pe platformele social media, documentarul „La verrerie parlante dans les châteaux royaux de Sinaia”.

***

La 20 martie 1970 au fost puse bazele Francofoniei instituţionale, prin crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, 21 de state şi de guverne semnând convenţia de înfiinţare a acestei organizaţii interguvernamentale fondate pe baza unui numitor comun: folosirea limbii franceze.

Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică a devenit, în 1998, Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei şi, în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

România a obţinut statutul de observator în anul 1991, pentru ca doi ani mai târziu să devină membru cu drepturi depline al OIF. Anual, la 20 martie, începând din 1998, ţările membre OIF celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei prin diferite manifestări culturale. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *