Zilele Culturale Maghiare: 170.000 de consumatori de cultură mulțumiți

Categorii: Actualitate

„Credem că a fost o sărbătoare comună. Niciodată în istoria Clujului nu s-au aflat în centrul orașului atâția oameni”, a spus organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, Gergely Balázs, la conferința de presă de marți. El a mulțumit publicului participant la evenimentele festivalului derulat între 19 și 25 august. „Mulțumim tuturor clujenilor, și celor care au participat, și celor care ne-au tolerat, maghiari și români”, a precizat Gergely.

Și viceprimarul Clujului, Horváth Anna, a remarcat că Zilele Culturale Maghiare au dobândit alura unei legături între cele două comunități ale orașului, dar au atras și un număr mare de turiști, din țară și din Ungaria. „Cred că succesul evenimentului se cuantifică în zecile de mii de oameni fericiți pe care i-am întâlnit”, a spus ea. Horváth Anna a opinat că probabil și organizatorii Zilelor Clujului vor apela la ONG-uri pentru a dezvolta evenimente comune, așa cum fac organizatorii Zilelor Culturale Maghiare. De altfel, participanții la conferința de presă au recunoscut că organizatorii celor două evenimente se inspiră unii de la alții. Astfel, viceprimarul presupune că parcarea de pe str. Universității, folosită în premieră la actuala ediție a Zilelor Culturale Maghiare, ar putea fi folosită și de Zilele Clujului.

Organizatorii au subliniat că unul din scopurile festivalului este și acela de a atrage publicul român și s-ar putea ca de la anul Zilele Culturale Maghiare să aibă și invitați români.

Directorul festivalului, Sánta Levente, a dezvăluit că anul viitor se dorește organizarea, în Piața Unirii, a unui mare concert de muzică clasică, dar a oferit și câteva date tehnice despre Zilele Culturale Maghiare 2013. Astfel, la cele 390 de evenimente ale festivalului au participat în total circa 170 de mii de vizitatori, iar la spectacolul din ultima zi au fost în medie 40 de mii de spectatori. Circa 17 mii de oameni din 41 de țări au vizionat evenimentele din Piața Unirii online, pe camera video panoramică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.