Aşa a fost „Zidul” la Budapesta

Categorii: Cooltura, Spectacol

Un concert Roger Waters se dovedeşte o experienţă unică pentru orice fan al muzicii Pink Floyd, şi implicit al lui Waters, unul din componenţii de bază ai trupei care a lansat ultimul album în  1994.

După mai mult de 30 de ani de la lansarea albumului iconic „The Wall/ Zidul”, scos în 1979,  acesta îşi păstrează complet farmecul, profunzimea şi mai ales mesajul protestatar la adresa sistemului politic, războiului şi mass-mediei care manipulează conştiinţele.

Arsenalul cu care lansează acest mesaj Roger Waters în concertul „The Wall”, în cadrul turneului mondial cu acelaşi nume, este impresionant.

Duminică noapte, peste 30.000 de fani,  printre care mulţi din România, chiar dacă peste trei zile concertul va fi pus în scenă şi la Bucureşti, au asistat la Budapesta, pe stadionul „Ferenc Puskas” la o desfăşurare de forţe ieşită din comun pentru un concert rock.

Efecte speciale de superclasă, lasere, personaje gonflabile în mărime naturală din filmul „Zidul” , un avion de război care se loveşte de zid, joc de lumini fermecător şi mai ales muzica  interpretată live au dus mulţimea in extaz,  în atmosfera unuia din cele mai bune albume din istoria rockului progresiv.

Concertul are două părţi în care sunt interpretate toate marile melodii de pe  albumul „The Wall”. Hituri cum ar fi „Another Brick in the Wall I şi II”, „Mother”, „Goodbye Blue Sky”, „Comfortably Numb” sau „Run like hell” dar şi altele sunt interpretate impecabil.

Trupa de acompaniament al lui Waters cântă exact,  deşi cunoscutătorii aşteaptă în dese rânduri ca la solourile de chitară să apară… Davil Gilmour, legendarul coleg de trupă a lui Waters.

Sunt  impresionante imaginile care se succed pe zidul imens instalat pe scenă. Încet încet, cum se scurg melodiile una după alta, Zidul se închide, înghite artiştii, iar la un moment dat scena e acoperită complet de un Zid opac, simbol al minţilor manipulate şi al alienării sociale din societatea modernă.

 

Prima parte a concertului se încheia cu Zidul care a înghiţit scena şi cu proiectarea a sute de poze cu victimele ale diferitelor războaie.

După o scurtă pauză  concertul reîncepe în forţă. Publicul are acum şansa să vadă toţi artiştii pe scenă, în faţa zidului. E partea conceptuală a showului, cu proiecţii multiple din filmul „Zidul”. Vocea lui Roger Waters sună incredibil de bine şi te gândeşti dacă nu cumva e un play back! Zidul e spart la final iar bucăţi enorme din  el cad pe scenă în timp ce în public e sfâşiat un porc imens gonflabil cu mesaje protestatare.  Un punct culminant al showului este piesa „Confortambly Numb” unde solourile sunt interminabile şi interpretate excelent.

Piesa cu accente hard rock „Run like hell” e un alt punct culminant al showului The Wall. La final toţi componenţii trupei  de acompaniament salută publicul pe scenă şi interpretează o piesă la instrumente acustice tipice muzicii country. Trupa e prezentată de Waters pe acordurile unui muzici lente, în contrast cu desfăşurarea de forţe.

Concertul s-a încheiat dar senzaţia e copleşitoare. Un show must-see. Se poate să fie o dată în viaţă.

Miercuri, la Bucureşti, de la ora 20.00, Roger Waters aduce Zidul în România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.