VIDEO Conferinţa „Despre dereglările contemporane” cu Liiceanu, Pleşu şi Patapievici

Categorii: Carte, Esenţial

Despre Pascal, Socrate, democraţie, creştinism, capitalism, multiculturalism, nazism, fascism, comunism, corectitudine politică, Ţuţea, Noica… Băsescu, nu putea lipsi, nu? Dar, mai ales, despre dereglări contemporane s-a discutat într-o conferinţă de mare ţinută, vineri după masa, la Alba Iulia.

Au dialogat trei dintre intelectualii renumiţi ai României, filosofii Gabriel Liiceanu, H.-R.Patapievici şi Andrei Pleşu.

Conferinţa s-a numit Pornind de la o vorbă a lui Pascal. Dereglări contemporane şi a avut loc pe Esplanada Traseului celor trei fortificaţii din Cetatea Alba Iulia în cadrul ediţiei a patra a Festivalului Dilema Veche, organizat de cunoscuta revistă Dilema Veche.

BUN
De la dreapta la stanga-Liiceanu, Patapievici, Plesu si Luca Niculescu- (c) clujulcultural.ro

A fost arhiplin la conferinţă, toate scaunele ocupate, s-a stat şi în picioare. A fost un regal de idei, un discurs pro creştinism, pro capitalism, pro democraţie şi anticomunist clasic produs de cei trei mari intelectuali.  Un discurs elogiu adus umanismului, un elogiu adus cărţii, marilor cărţi.

Andrei Pleşu a fost absolut savuros şi a fost când grav, când ironic, când efectiv briliant. Una din afirmaţiile interesante ale lui Andrei Pleşu, în contextul discuţiilor despre dreapta şi stânga a fost, cităm „eu sunt de acord că am avea nevoie de o stângă în România, dar de una raţională, inteligentă nu de una militantă şi  isterică. Şi nu  avem nici un partid de stânga autentic în România”.

Horia Patapievici a avut un discurs destul de tehnic, a criticat dur corectitudinea politică, comunismul şi socialismul şi a elogiat cultura occidentală, europeană prezentând principalele atuuri ale culturii occidentale dar şi problemele actuale ale ei.

Gabriel Liiceanu a fost surpriza plăcută a serii, cu o explozie de idei fascinante şi o pledoarie anticomunistă emoţionantă. A punctat dereglările contemporane, le-a definit, le-a prezentat clar, în toată grozăvia lor.

S-a râs în hohote de multe ori, şi toţi trei au fost aplaudaţi la scenă deschisă de mai multe ori!

Moderatorul, care a avut un rol fundamental, a fost jurnalistul Luca Niculescu de la Digi 24 HD,  care s-a achitat cu brio de o misiune destul de dificilă.

Huiduiţi la început !

Conferinţa a fost umbrită de huiduielile şi apostrofările unui individ care după ce i-a acuzat de „logică băsistă şi băsism”, chiar în debutul conferinţei,  a fugit urlând apoi de la distanţă.

„Nici nu ştiţi cât mă ajutaţi cu acest comportament” , a spus la microfon Gabriel Liiceanu.

Un alt participant, care a stat chiar în primul rând,  a stârnit prin aceleaşi acuze de băsism furia lui Pleşu.

„Aţi văzut undeva omagii aduse de noi  lui Băsescu, aşa cum au fost omagiile aduse lui Ceauşescu, cartea aia groasă? O ştiţi?  Eu am lucrat cu Băsescu patru luni, dar ceilalţi doi prieteni deloc! Am venit să discutăm altceva, este alta tema, aţi văzut tema? Dacă găsiţi omagii scrise de noi, să ni le trimiteţi prin poştă! Şi acum, gata, ajunge” a spus furios Andrei Pleşu.

În public au putut fi văzuţi mai mulţi autori cae publică regulat în revista Dilema Veche.

Reporterii Clujulcultural.ro au participat la aceasta conferinţă de mare calibru intelectual.

Vă oferim înregistrarea ei:

A colaborat Cosmin Lucaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.