FOTO Cum arăta Spitalul Clinic Căi Ferate imediat după construire

Esenţial Istoria Clujului

Spitalul Clinic Căi Ferate (Spitalul C.F.R.) a fost construit pe strada Republicii, atunci strada Majális, în maghiară, relevă un internaut pasionat de istorie. De altfel construcţia vilelor de pe strada Republicii a început în a doua parte a secolului XIX.

Una dintre aceste vile, cea de la numărul 18, a fost construită de familia Wesselényi şi a fost reşedinţa prinţului moştenitor Karl (Károly) al Monarhiei Austro-Ungare în 1916, cu doar o lună înainte să devină ultimul rege al Ungariei (şi ultimul împărat al Austriei).

După 1918 în vilă a funcţionat Sanatoriul Chanté (iniţiat de Steiner Pál). În anii 1940 a fost spitalul căilor ferate maghiare (MÁV), păstrîndu-şi rolul şi după 1945 (spitalul fiind preluat de CFR) până în prezent.

Fotografiile surprind vila în data de 28 octombrie 1916, fiind făcute de fotograful oficial al prinţului Karl, originalele fiind păstrate în arhiva de stat a Austriei.

Este interesant faptul că, la doar 3 ani după Karl şi regele Ferdinand a stat pe Republicii, la numărul 23 (din această cauză, strada a fost redenumită strada Regală).

O legendă locală spune că autorităţile romăne, pentru a-l proteja pe rege, au închis toată zona centrală şi au interzis accesul pietonilor la sosirea maşinii regale; doar un singur student, mai târziu profesor universitar, de etnie maghiară s-a “rătăcit” pe actuala strada Napoca. Deoarece poliţiştii n-au reuşit să-l îndepărteze la timp, a fost salutat de Ferdinand – devenind astfel singurul clujean de rând care a beneficiat de această onoare.

Foto Amintiri din Vechiul Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *