PREMIERĂ. Cercetătorii Traian Rotariu, Luminița Dumănescu și Mihaela Hărăguș au fost în această seară premiați pentru cea mai bună carte despre comunism scrisă în 2017. Premiul a fost acordat la Gala Istoriei Contemporane organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc șiFundația Hanns Seidel – România care a avut loc laTeatrul Odeon din București.
Cei trei au scris volumul „Demografia României în perioada postbelică (1948-2015), apărut la Editura Polirom Iași.
Un alt volum scris de un clujean și care a fost nominalizat dar nepremiat a fost „Doina Cornea-Dincolo de zid”, scrisă de istoricul Cornel Jurju.
Juriul Galei de Istoriei Contemporane a fost compus din istoricii Bogdan Murgescu, Theodor Paleologu șicriticul literar Dan C. Mihăilescu.
„Gala istoriei contemporane” este un proiect organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Fundația Hanns Seidel – România care presupune premierea celor mai bune lucrări pe teme de istorie contemporană din anul precedent. Obiectivele principale ale acesteia sunt popularizarea istoriei contemporane și încurajarea autorilor și editurilor care publică sau traduc cărți pe această temă.
„Ce să zic, nu mă așteptam! Credeam că mai degrabă ne încadrăm la cea mai documentată carte. Noi am fost nominalizați la 3 categorii – singura carte cu atâtea nominalizari – și am obținut cel mai frumos premiu.
Ce pot simți? Efectiv sunt copleșită!”, a declarat în exclusivitate pentru siteul Clujulcultural.ro cercetătoarea Luminița Dumănescu de la Centrul de Cercetare al Populației al UBB, co-autoare a volumui premiat.
Volum valoros
Sintetizînd datele oficiale disponibile, volumul oferă o analiză a situaţiei demografice a României extinsă pe aproape şapte decenii din istoria noastră contemporană, perioadă în care au avut loc evenimente politice, economice şi sociale majore, ce au influenţat drumul parcurs de populaţia ţării şi situaţia ei actuală. Informaţiile prezentate în cele două secţiuni care se ocupă de demografie în perioada comunistă şi după 1989 – de la natalitate şi sporul natural la politicile demografice sau speranţa medie de viaţă în România şi evoluţia ei – le sînt utile atît specialiştilor în demografie, cît şi studenţilor sau cititorilor interesaţi de acest sector atît de dinamic.
Din capitolele cărții:
Traian Rotariu (co-autor): este profesor emerit la Departamentul de sociologie, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Dintre cărţile publicate la Editura Polirom menţionăm: Demografie şi sociologia populaţiei (2009), Studii demografice (2010).
Mihaela Hărăguş (co-autor) este cercetătoare la Centrul de Studiere a Populaţiei, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.