Documentarul „Dacii Liberi” va avea premiera mondială la TIFF 2018

Categorii: A 7-a
Etichete: Cluj, daci, TIFF

„Dacii Liberi/ The Free Dacians”, documentarul de lungmetraj semnat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean-Gorgan, va avea premiera oficială în România la Cluj, la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie).

Pe 29 mai, filmul se va bucura de o proiecţie în avanpremieră, în aer liber, în peisajul spectaculos de la Arkhai Sculpture Park, din satul Vlaha.

Joi, 31 mai, va avea loc premiera filmului, la Cinema „Florin Piersic”, în prezenţa regizorilor, Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gorgan, şi a unor protagonişti ai documentarului.

Filmul aduce laolaltă vieţuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog – membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanţi la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

„Nu cred că la români e vorba atât de o obsesie a originilor, cât de o obsesie a prezentului. Orice membru al unei comunităţi se auto validează şi prin calităţile comunităţii din care face parte. Şi cum despre daci se ştie foarte puţin, e mai simplu să spui orice despre ei, decât să nu spui.

Iar dacă un istoric spune „Dar nu există dovezi că a fost aşa” i se poate răspunde, sec, cu „Dar nu există nici dovezi că nu ar fi fost aşa.” Ar fi suficient dacă aş şti că acest film i-a făcut pe unii dintre noi să înceapă să gândească puţin altfel”, spune Andrei Gorgan, unul dintre cei doi realizatori ai documentarului.

Programul proiecţiilor filmului documentar Dacii Liberi în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2018: avanpremieră – marţi, 29 mai, de la ora 21.45, în satul Vlaha (Arkhai Sculpture Park), premieră – joi, 31 mai, ora 17.15, la Cinema „Florin Piersic”, vineri, 1 iunie, ora 14.45, la Universitatea Sapientia. 

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.