Toamna se numără cinci piese de teatru. Spectacole – lectură la Reactor

Special Teatru

Vara asta, colaboratorii obișnuiți ai Reactorului au stat pe margine și au cedat locul rezidenților să se joace de-a creația și experimentul în spațiul de pe Petofi nr. 4. Cei de la Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică au acceptat provocarea, s-au mutat o lună la Cluj, au scris, au avut întâlniri cu mentorul lor, dramaturgul Alina Nelega, dar și lecturi și discuții cu restul Reactorului. La finalul lunii iulie, existau cinci piese de teatru noi, pe teme și în stiluri extrem de diferite, reflectând diversitatea interselor și personalităților autorilor lor. Acum ne apropiem de momentul când aceste texte vor avea marea lor ieșire la public.

Intrarea la spectacolele-lectură este liberă.

Unul dintre cele cinci va avea premiera la finalul lunii octombrie la Reactor de creație și experiment, în montarea Letei Popescu. Este vorba de Proteine fluorescente, de Alexandra Pâzgu, un text experimental, original și poetic, care încearcă să suprindă viața într-un punct precis în timp și spațiu: Cluj, cartierul Mărăști, vara lui 2016.

rob_6610

Pornim, de asemenea, seria spectacolelor-lectură unde vor putea fi ascultate celelalte patru texte, în premieră absolută, de la ora 20:00 în fiecare luni a săptămânii, începând cu 19 septembrie și terminând în 10 octombrie. Primul text lecturat va fi Trei piese scurte despre copii și adulți, de Ana Turos, în regia Deliei Gavlițchi, un triptic al interacțiunii dintre artiștii care joacă în grădinițe, școli și restaurante roluri de ursitoare sau Moși Crăciuni, și cei care-i angajează: educatoare și părinți, precum și copiii care sunt, de fapt, publicul țintă al acestor spectacole. Descoperim atât umorul din spatele scenei, cât și relațiile problematice dintre copii și adulții din jurul lor.

În 26 septembrie are loc un spectacol-lectură pe textul Atenție, se-nchid ușile, de Livia Stoica, în regia lui Cătălin Mardale. Tansformând concepte în personaje și exploatând la maxim ludicul situațiilor născute din interacțiunea lor, textul transpune cu umor vechi întrebări filosofice într-un joc absurd de lumini și umbre.

În prima luni din octombrie va avea loc spectacolul-lectură al textului Tatăl meu, preotul, de Gabriel Sandu, regizat de Olivia Grecea. Pornind de la o întâmplare reală, piesa explorează schimbarea dramatică a dinamicii într-o familie unde tatăl preot a strâns, împreună cu soția, semnături pentru modificarea Constituției astfel încât să nu permită căsătoria între două persoane homosexuale, iar fiul lor tocmai le-a mărturisit că este homosexual.

Ultima lectură îi aparține Innei Cebotari, autoarea textului Entuziaștii, care va fi regizată de Raul Coldea. Textul surprinde un scurt moment din viața membrilor unei familii din Chișinău, aduși împreună de ziua de naștere a tatălui. Deși totul începe ca o cină banală, tensiunile dintre copiii plecați în străinătate și cei rămași acasă ies încetul cu încetul la lumină, pe măsură ce emoțiile sunt eliberate de căderea nopții, dar și de alcool și mâncare.

Acesta este doar începutul pentru cele cinci texte rezultate din rezidența de vara aceasta și pentru autorii lor. Urmează, sperăm, multe alte puneri în scenă pentru primele și multe alte texte noi pentru cei din urmă. Urmează, de asemenea, un turneu al spectacolului Proteine fluorescente în spații independente din București, Iași și Târgu Mureș. Între timp, cinci piese noi vă așteaptă la lecturi și, în curând, la premieră!

14047272_1028198717293706_7860419309954530147_o

 

Drama 5 este un proiect al Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca, ce susține dramaturgia românească printr-un program de rezidențe de scriere dramatică oferită unui număr de cinci autori. Timp de o lună, acestora li s-a creat cadrul propice pentru a căpăta o mai bună înțelegere a ceea ce presupune un text de teatru și a finaliza o piesă proprie: ședințe săptămânale de lectură și feedback cu un mentor cu experiență, întâlniri cu regizori, actori, dramaturgi, producători, sprijin și încurajare pentru ducerea la bun sfârșit a ideilor lor.

Mai multe detalii despre Drama 5 puteti citi AICI

 Drama 5 este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectul susține candidatura orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *