Timişoara dă startul pe 17 februarie celui mai mare eveniment cultural din istoria oraşului, ”Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”

Categorii: Actualitate

Timişoara dă startul, oficial, pe 17 februarie, Programului cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, cel mai mare eveniment cultural din istoria oraşului, anunţă USR. Primarul Dominic Fritz anunţă, în weekendul de deschidere (17-19 februarie), peste 130 de evenimente: concerte, spectacole, expoziţii sau evenimente comunitare, iar pe tot parcursul anului, peste 1.000 de evenimente culturale.

”Mesajul meu către români, fie că trăiesc în oraşele României sau în străinătate este că în 17 februarie locul în care trebuie să fiţi este Piaţa Unirii din Timişoara. Este sărbătoarea tuturor şi fiecare e binevenit. Luaţi-vă prietenii, spuneţi-le vecinilor, chemaţi-vă familia şi veniţi la deschiderea oficială a Timişoarei Capitală Europeană a Culturii. Am ales un loc simbolic pentru istoria noastră recentă – Piaţa Unirii -, locul în care la 3 august 1919 trupele române au ajuns în Timişoara şi astfel, oraşul nostru a devenit teritoriu românesc. Acum, în acelaşi loc, Timişoara îşi reafirmă identitatea şi rolul european, într-un loc încărcat de multiculturalitate, inovare, toleranţă şi diversitate. Împreună la Timişoara pe 17 februarie”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Ceremonia va începe cu un moment simbolic în care oraşului îi va fi înmânat premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii dacă toate obligaţiile asumate prin dosarul de candidatură au fost îndeplinite cu succes.

”Avem şansa istorică să schimbăm percepţii şi să demolăm prejudecăţi. Să folosim povestea europeană a Timişoarei pentru a crea un nou destin european pentru România şi să ne repoziţionam ca oraş pe harta Europei. Este doar primul dintre momentele importante care vor marca acest an 2023, un an care va intra în istoria oraşului. Zeci de ambasadori, comisari europeni, oficialităţi naţionale şi internaţionale vor veni alături de noi pentru a sărbători titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a mai spus primarul USR.

Finanţarea culturii este o prioritate pentru primarul USR, propunând în bugetul local pentru acest an o alocare de 186,7 mil lei pentru cultură, mai precizează primarul. 

Deschiderea! va începe la ora 19,00, în Piaţa Unirii şi pune în lumină memoria şi identitatea Timişoarei, alături de artişti locali şi invitaţii lor.

Piaţa Unirii va fi animată de show-ul aerian Muaré Experience al Voalá Project, un performance intens care îmbină muzica şi artele vizuale şi care a fost prezent în peste 30 de ţări din întreaga lume. Programul complet poate fi consultat aici: https://opening.timisoara2023.eu/program/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *