Celebrul muzician Vangelis a murit la 79 ani

Categorii: Actualitate, Cooltura
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Vangelis, compozitorul coloanelor sonore ale filmelor „Chariots of Fire” şi „Blade Runner”, a murit la vârsta de 79 de ani.

Vangelis, compozitorul şi muzicianul grec care şi-a câştigat celebritatea datorită numeroaselor sale compoziţii muzicale, precum coloana sonoră a filmelor „Blade Runner” şi „Chariots of Fire”, a murit la vârsta de 79 de ani. Reprezentanţii săi au confirmat că muzicianul a murit într-un spital din Franţa, unde urma un tratament, relatează The Guardian citat de News.ro.

Vangelis a câştigat un Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Chariots of Fire”, care a apărut în 1981.

Compoziţiile sale muzicale dedicate pianului au devenit renumite în întreaga lume, iar albumul său „Nocturne – Piano Album” a ajuns pe locul 1 în clasamentele muzicale din Statele Unite.

Evangelos Odysseas Papathanassiou, născut pe 29 martie 1943, este un compozitor grec, devenit celebru graţie coloanelor sonore pe care le-a compus pentru filme precum ”Carele de foc/ Chariots of Fire”, ”Vânătorul de recompense/ Blade Runner”, ”Luna amară/ Bitter Moon”, ”1492 – Cucerirea Paradisului/ 1492: Conquest of Paradise”, pentru numeroase documentare, colaborări cu Jon Anderson, Irene Papas şi pentru spectacole de teatru, evenimente ştiinţifice, sportive şi artistice.

Cu o activitate muzicală de peste 50 de ani în care a lansat peste 52 de albume, Vangelis este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile, însă a lansat şi albume de muzică ambientală, clasică şi rock progresiv. Artistul a cunoscut succesul şi cu trupa rock Aphrodite’s Child.

A fost nominalizat de două ori la Globul de Aur, în 1983 şi 1993, pentru coloanele sonore ale filmelor ”Blade Runner” şi ”1492: Conquest of Paradise”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.