Spectacolul (IN)CORECT la Teatri di Vita din Bologna

Categorii: Esenţial
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Reactorul clujean a susținut 3 reprezentații ale spectacolului (IN)CORECT în cadrul stagiunii „Fuori, casa” a Teatri di Vita din Bologna, Italia, in perioada  14 16 ianuarie 2022.

În luna ianuarie, teatrul clujean Reactor de creație și experiment prezintă spectacolul (In)corect, scris și regizat de Leta Popescu, în cadrul stagiunii „Fuori, casa” a Teatri di Vita din Bologna, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Stagiunea de teatru „Fuori, casa” , care a început în octombrie 2021 și se desfășoară până în aprilie 2022, e o invitație lansată de Teatri di Vita publicului bolognez de a descoperi un „acasă departe de casă”, de a regăsi confortul în a fi din nou împreună, după o lungă perioadă de distanțare și izolare, de a redescoperi aventura – individuală și colectivă – experiențelor culturale. Spectacolele din stagiune oferă o panoramă inedită: 10 întâlniri cu spectacole italiene, seri de stand-up comedy și 3 spectacole internaționale invitate, printre care și producția spațiului independent de teatru Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca, (IN)CORECT.

Spectacolul clujean își găsește foarte bine locul în acest program artistic, prin povestea pe care o aduce publicului. O familie din România face o excursie de vară în Delta Dunării. Generații diferite se găsesc într-un timp și spațiu comun, din care singurele evadări se pot petrece doar într-un plan imaginar, al dorințelor. Cât de ușor ne este să fim împreună, atunci când nu suntem de acord?

Plin de umor și de sensibilitate, spectacolul – scris și regizat de Leta Popescu – a fost deja prezentat la diferite festivaluri din România și a fost nominalizat la premiile UNITER pentru cea mai bună regie.

Teatri di Vita, împreună cu Reactor de creație și experiment și Institutul Cultural Român, invită publicul român din Bologna la această întâlnire, pe care ne bucurăm să o putem avea, în ciuda contextului dificil.

(IN)CORECT

Text și regie: Leta Popescu

Scenografia: Lucia Mărneanu
Mișcarea scenică: Farid Fairuz
Atmosferă sonoră: Oana Hodade
Colaj video: Doru Vatavului
Asistență de regie și pregătire muzicală: Dominik M. Iabloncic

Cu: Cătălin Filip, Oana Mardare, Alina Mișoc, Emőke Pál, Paul Sebastian Popa, Lucian Teodor Rus, Doru Taloș, Sânziana Tarța

Când membrii unei familii au vieți complet diferite, granița dintre ce e corect și ce e incorect este foarte fină. Seamănă cu locul în care Dunărea se revarsă în Marea Neagră. E un loc incert, tulbure, așa cum devin în miezul nopții mințile rudelor aflate într-o vacanță în Deltă.
Spectacolul (IN)CORECT jonglează cu planul fanteziilor și al dorințelor a două generații diferite. Reluarea amintirilor comune pare să fie drumul spre a fi împreună. Și dacă nu ne aducem aminte același lucru?

Spectacolul a fost produs în cadrul programului cultural „Decalaj. Narațiuni intergeneraționale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Vârsta recomandată: 14+

Spectacol în limba română, cu subtitrare în limba italiană

Despre regizoare:

Leta Popescu (n. 1989, Galați – RO) activează pe scenele din România începând cu anul 2013. Montează în teatrele naționale din Timișoara, Cluj, Craiova, Târgu Mureș, în Teatrul Figura Gheorgheni și Gong –Sibiu. Lucrează concomitent la Reactor – Cluj, Fabrica de Pensule, Zug.zone, Teatru3G – Târgu Mureș, Replika – București. E interesată de dramaturgia autorilor contemporani de limbă română și maghiară, dar dramatizează și singură proză/poezie din același univers. Autorii dramatici cu care a colaborat sunt: Elise Wilk, Peca Ștefan, Alexa Băcanu, Mihaela Michailov, Nicoleta Esinencu, Ana Cucu Popescu, Alexandra Pâzgu, Gabriel Sandu, Maria Manolescu. Leta își creează propriile proiecte regizorale, cum ar fi „De la proză la spectacol”, sau proiectul „Colaj” din care face parte și spectacolul (IN)CORECTAbordează în spectacolele sale teme ale prezentului, fără a face un tip de teatru militant/tezist, ci încercând să depisteze vibrațiile lumii trăite împreună cu echipa artistică. Spectacolele ei au fost selectate pe parcursul anilor în festivaluri importante din țară, din care se menționează: Festivalul Național de Teatru București, FEST-FDR Timișoara, Festivalul de Teatru Nou Arad, Festivalul de Teatru Scurt Oradea, Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Festivalul Interferențe Cluj, Festivalul Temps d’Images Cluj.

Reactor de creație și experiment este un spațiu cultural energic și viu într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice alternative. În curtea de la numărul 4 de pe strada Petőfi Sándor funcționează teatrul independent Reactor, ca o bulă în mijlocul orașului, dar și un loc profund legat de acesta. Înființat în 2014, Reactor și-a crescut treptat aspirațiile și proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artiști (Fresh Start – rezidențe de creație) și a dramaturgiei contemporane (Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică), dar și pe dezvoltarea publicului, încurajarea cercetării artistice sau pe punerea în discuție a unor teme actuale. O platformă importantă a spațiului este MiniReactor, care propune un program de spectacole, ateliere și alte activități pentru copii. Deschiderea către oameni și idei au transformat Reactorul într-un catalizator al energiilor creative clujene, un loc care nu îngrădește libertatea de expresie și care încurajează experimentul artistic. Convingerea că un mediu cultural bogat e esențial pentru dezvoltarea unui oraș, a calității vieții și a publicului acestuia, este doar unul din motivele pentru care cei de la Reactor cred în colaborare și schimb de idei și mențin relații apropiate cu ceilalți membri ai comunității artistice din Cluj-Napoca și din țară.

Mai multe informații AICI 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.