Simona Noja despre turneul din China al baletului clujean: „Este un lucru ieşit din comun!”

Dans Esenţial
Ansamblul de balet al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca a revenit acasă după un turneu de succes desfăşurat în această toamnă în China. Primul turneu de asemenea anvergură pentru corpul de balet clujean a debutat la Shanghai cu premiera internaţională a spectacolului de balet ” Lacul lebedelor” de .P. I. Ceaikovski, pe data de 20 septembrie 2015. 
Punerea la punct a spectacolului a fost o adevărată provocare atât pentru directorul operei, Florin Estefan, cât şi pentru maestrul coregraf  Vasile Solomon, dat fiind faptul că spectacolul a fost realizat în doar 15 zile.
„Am fost nişte inconştienţi amândoi când am zis da. După asta s-a transformat totul într-o ambiţie. Acest turneu deschide porţi către alte turnee, şi reprezintă un succes şi prin faptul că am reuşit să facem, alături de domnul Mihai Vălu scenografia, costumele care arată suberb şi pe care am decis să le lăsăm în China, în vederea turneului de anul viitor. Este şi un succes de imagine. Baletul Operei Naţionale, prin acest proiect, iese din anonimat!”, a spus Florin Estefan, directorul Operei Române Cluj-Napoca.
Vasile Solomon, Florin Estefan, Marius Loga
Florin Estefan (mijloc)
Iniţial, acest turneu a fost  ofertat baletului de la Opera Naţională din Bucureşti, dar după problemele legate de DNA care au avut loc în iunie, dirijorul Jin Wang a venit cu propunerea la Cluj. A fost nevoie de mult curaj şi din partea lui Vasie Solomon care şi-asumat o multitudine de riscuri.
„A fost un curaj mare şi o pornire, cred că din cauza energiilor pozitive pe care le-am acumulat de-a lungul anilor, că se poată face acest turneu. Am fost la un moment dat într-un impas când am văzut că nu am numeric ansamblul respectiv, dar cu directorul operei si cu domnul Marius Loga am creat acest nucelu cu care m-am apucat de lucru zi şi noapte şi a ieşit peste aşteptările multor sceptici. Şi eu am fost sceptic, dar am văzut apoi cum toate lucrurile se leagă. S-a lucrat foarte serios, atmosfera colectivului pe timpul celor aproape 40 de zile a fost ieşită din comun, nu am avut parte de accidentări”, a spus maestrul Solomon.
Spectacolul de succes a început îndoielnic, cu doar… şase lebede!
Ajutor în cadrul proiectului a venit şi din partea respectatei artiste Simona Noja, care spune că o asemenea reuşită este ieşită din comun şi că în ziua de azi, doar marile companii de dans din lume îşi permit să facă turnee de aşa anvergură.
„Este un lucru extraordinar faptul că maestrul Solomon a reuşit să pună pe picioare această companie de balet care a început destul de îndoielnic, cu şase lebede. La final trebuie să fie 24 de lebede, plus încă 24 de dansatori masculini, plus soliştii. Să reuşeşti să faci Lacul lebedelor în 15 zile lucrătoare este un lucru ieşit din comun”, spune Simona Noja. 
Curajul coregrafului Vasile Solomon a stat şi în faptul că a plecat în China cu o singură pereche de dansatori principali, fără rezerve, chiar şi cu posibilitatea continuă a accidentărilor. Cuplul de dansatori principali, Andreea Jura şi Dan Haja au declarat după întoarcerea din China că au avut emoţii datorită dimensiunilor turneului, însă cele mai mari şi speciale emoţii le au tot acasă, pe scenă operei clujene.
Dan Haja si Andreea Jura
Balerinii Dan Haja si Andreea Jura
Organizat cu sprijinul Leo Culture Exchange, turneul Corpului de balet s-a bucurat de un traseu artistic multicultural în şapte oraşe din China, desfăşurat în perioada 20 septembrie-21 octombrie 2015. Publicul clujean va avea ocazia de a vedea premiera românească a baletului „Lacul lebedelor” în coregrafia semnată de Vasile Solomon, în ianuarie 2016. Spectacolul va rămâne în repertoriul Operei clujene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *