Artistul clujean Erno Ciupe Bartha a ajuns la Londra, după trei luni de mers pe jos! El se bate pentru sculpturile lui!

Categorii: Special, Vizual

Ţel atins! Artistul plastic clujean Ciupe Bartha a ajuns la Londra, după două luni de mers pe jos.

Clujulcultural.ro a relatat în exclusivitate despre demersul acestuia, pornit în luna iulie AICI

Pentru că lucrările sale expuse la Olimpiada din Londra 2012, au fost uitate, încă imediat după vernisaj, la care artistul nu a reuşit să participe, una dintre ele a fost închisă într-un loc fără acces,  culmea, în parcul Victoria, iar alte două din totalul de trei duse la Londra nu au menţionate pe ele numele lor şi al artistului, acesta a decis să ia măsuri. Să protesteze inedit. Să acţioneze şi să repare situaţia. El doreşte ca statuia din Parcul Victoria, care e într-un loc îngrădit, fără vizibilitate,  să poată fi vizitată iar pe celelalte două să fie trecute titulatura lor şi a artistului. Investiţia în lucrări e a artistului clujean.

„Vă spun că  aşa nu se mai poate, că situaţia e dezamăgitoare. Anunţ că voi pleca împreuna cu  prietena mea Bács Ildikó pe jos la Londra! Vom porni în 18 iulie. Vor fi 100 de zile foarte grele dar trebuie făcut ceva cu sculpturile mele”, a spus Bartha.

Noul proiect al artistului e menit să​ atrag​ă​ arti​şti ​din diferite domenii mai aproape de valori comune. „E pentru dragostea pentru art​ă​, pentru dreptate ​ş​i pentru libertate, recunoaş​terea valorilor artistice, respectarea operelor de artă​ ​ş​i implicit a arti​ş​tilor”, a mai spus în iulie Erno Ciupe Bartha.

BARTHA
Bacs Ildiko si Erno Ciupe Bartha au ajuns la Londra

 

Bartha a anunţat redacţia clujulcultural.ro că a ajuns la Londra. El a fost însoţit în acest marş de iubita lui, artista Bács Ildikó.

 

Iată comunicatul remis redacţiei:

„Dupa trei ani de la participarea in cadrul proiectelor organizate de ICR Londra cu ocazia Olimpiadei Culturale, artistul Ernö Bartha, inca nu a primit un raspuns clar si concis, cu privire la situatia celor trei lucrari ale proiectului “Nature in the City”.

Conform contractului de comanda, semnat in primavara anului 2012 intre ICR si Erno Bartha, dreptul de cesiune a celor trei lucrari se intindea pe o perioada de un an jumatate, ceea ce inseamna, ca la inceputul anului 2014, acesta ar fi expirat. Incepand din aceea perioada, s-a purtat o corespondenta intensa prin e-mail cu personalul ICR Londra, pentru a afla detalii privind situatia si viitorul celor trei lucrari, insa raspunsurile primite au fost extrem de evazive. Insistenta artistului Erno Bartha, cu privire la viitorul acestor lucrari, se justifica prin prizma faptului, ca una dintre locatiile destinate lucrarii Spirala Timpului, London Pleasure Gardens, a intrat in faliment la o saptamana dupa deschiderea Jocurilor Olimpice ( mai multe citiţi AICI ).

Imediat dupa aceasta neplacuta veste, artistul a intrat in contact cu ICR Londra si s-a incercat gasirea unei solutii alternative pentru expunerea lucrarii. Incercarile ICR Londra de a gasi o noua locatie pentru expunerea lucrarii au esuat si din momentul acela, nimeni nu a mai putut sa dea un raspuns exact despre lucrarea personala Spirala Timpului. Acest fapt nu numai ca nu a permis expunerea lucrarii, dar a si tinut captiva lucrarea, fara a fi avut vreo sansa, sa devina vizibila publicului londonez.

Folosindu-si relatiile personale, artistul a incercat sa afle daca lucrarea mai este captiva in falimentarul London Pleasure Gardens, si a descoperit cu stupoare, ca acesta a participat la o licitatie, fara ca artistul sa fie instiintat de acest lucru. Amanunte pe larg AICI

Celelalte doua lucrari expuse in Parcul Victoria, nu au avut atasate nici un fel de informatie despre proiect/lucrare/artist, fiind lasate pur si simolu intr-un total anonimat se pot viziona AICI

In momentul de fata ICR Londra a evitat sa ii trimita un raspuns coincis despre situatia celor trei lucrari, chiar daca contractul cesiunii a expirat la inceputul anului 2014.
Ca urmare a celor expuse mai sus, si dandu-si seama ca in cei trei ani, care au trecut, nu s-a facut nimic pentru imbunatatirea vizibilitatii si viitorului celor trei lucrari, artistul Erno Bartha, s-a vazut nevoit sa porneasca pe jos de la Vlaha pana la Londra intr-o calatorie tocmai pentru a atrage atentia institutiilor implicate si in solutionarea acestui demers.
In data de 18 iulie 2015 artistul Erno Bartha împreuna cu Bacs Ildiko (regizor de film), au pornit pe jos din Arkhai Sculpture Park până la Londra. In fiecare zi a pelerinajului au postat fotografii pe pagina de Facebook a parcului de sculpturi a artistului
In data de 26 octombrie au sosit la Londra, pe data de 28 octombrie, la ora 15 planifica o intalnire in fata Institutului Cultural Roman din Londra (1 Belgrave Square, Londra, SW1X8PH UK) cu toti cei care sustin acest proiect, iar in 29, o „plimbare artistica” intre ICR Londra, Victoria Park si Pleasure Gardens.

Pentru ambele evenimente toti cei interesati sa ne sustina, sunt invitati sa li se alature: pe 28 octombrie, ora 15:00, la ICR Londra, dar si in data de 29 octombrie, ora 12:00, cand intentioneaza sa inceapa marsul lor artistic din fata ICR Londra, trecand prin Victoria Park si avand ca destinatie finala London Pleasure Gardens.

aRKHAI

In urma postarilor online pe pagina de Facebook a artistului Erno Bartha cateva ONG-uri sau persoane care arata interes fata de arta contemporana romaneasca, i-au sprijinit si au organizat diverse actiuni publice, unde au fost invitati sa participe. De exemplu, vineri, 2 octombrie, a avut loc o discutie publica a artistului la Haga, organizata de Mirrors of Romania. In urma evenimentului de vineri, s-a realizat un interviu cu Romania Cultural. La Bruxelles artistul a fost invitat, sa tina o conferinta de presa in Parlamentul European
Au fost contactati si au aparut articole de presa in tari precum România, Ungaria, Slovacia, Austria, Germania.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *