Cinema ARTA din Cluj-Napoca va proiecta în data de duminică, 2 aprilie 2023, de ora 11.00, capodopera regizorului maghiar Béla Tarr, Sátántangó, pentru prima dată în versiunea restaurată în România!

Odată cu aniversarea a 109 ani de existență de la inaugurare în 22 noiembrie 2022, cinematograful a lansat o selecție eclectică de filme curatoriate de membrii echipei, împreună cu invitația de a se apropia de publicul său. Astfel, în fiecare marți, s-au desfășurat seri de film, discuții și evenimente conexe la ARTA Café. Membrii echipei au predat ștafeta de la unul către celălalt, având fiecare ocazia de a-și prezenta pasiunile și preocupările.

La finalul seriei, Cinema ARTA propune o invitație la introspecție și reflecție. Sub umbrela ideii de trecere a timpului, încheie prin însăși selecția cinematografului.

Sátántangó este o capodoperă unică ce transcende genurile și sfidează orice clasificare. Bazat pe romanul omonim al lui László Krasznahorkai, filmul semnat de regizorul premiat internațional Béla Tarr, a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin în 1994 şi este considerat de critici drept unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

Jean Michel Frodon scria: „Nu cred că poate fi văzut altundeva decât într-o sală de cinema, tocmai din pricina acestui dublu a fi acolo – în vreme ce, deşi e păcat, multe filme foarte frumoase pot fi văzute pe un ecran mic, acasă. În cazul acestuia nu se poate pentru că e nevoie de aceste două spaţii: cel al filmului, construit de cadru, coloana sonoră şi de montaj, și cel al sălii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *