Un parc de frunze ruginite sub soarele prietenos de toamnă te așteaptă când intri în domeniul Goga din comuna Ciucea, județul Cluj. Domeniul e la drum, și nu orice drum ci DN1 E60, pe care de la Cluj-Napoca via Oradea o iei spre Vest, prin Ungaria spre Austria, Germania și Țările Nordului. E și drum de intrare în țară, și Castelul e destul de bine semnalizat ca să îl vadă potențialii turiști.
Tabla ruginită de la intrare ar trebui schimbata urgent dar cea albastră își face datoria.
Un domeniu ce se întinde pe cinci hectare, unde a locuit marele poet Octavian Goga cu soția acestuia, Veturia, mare cântăreață română de operă. Aceasta a fost căsătorită cu Lazăr Triteanu și abia apoi cu Octavian Goga. Veturia vorbea trei limbi, germană, franceză, maghiară.
Dar înainte de familia Goga aici au locuit două familii de maghiari, cei ce au ridicat prima oară castelul de la Ciucea si au fost proprietarii domeniului adică avocatul Miklos Boncza din Huedin. La sfârșitul secolului XIX, acesta a ridicat la Ciucea un castel. Fiica avocatului, frumoasa Berta, s-a căsătorit cu marele poet Ady Endre, care a și locuit la Ciucea între 1915-1917. Ulterior, poetul s-a îmbolnăvit, s-a mutat la Budapesta, iar în 1919 a murit.
Ady cu Goga au fost mari prieteni. După ce Ady a murit, văduva acestuia i-a scris lui Goga și i-a propus să cumpere domeniul. Acesta a fost de acord și s-a împrumutat de la Banca Agrară din Cluj cu 280.000 de coroane, bani cu care a cumpărat reședința de care se simțea atașat de mai demult. Statul l-a iertat de jumătate din sumă pentru că a investit în Transilvania după ce Goga a achitat jumătate din credit.
Ca și atunci și acum domeniul este superb. Culorile unice ale pădurii, roșu, galben, portocaliu, de început de noiembrie, îi dau savoare, mai ales că am prins o zi fără ceață. Toamnă aurie afară, 16 grade, perfect pentru plimbare și vizită.
Domeniul Goga este …multifuncțional, cum spun acum corporatiștii. Nu vrei să vizitezi Castelul care e acum muzeu, ok, poți face doar o plimbare lungă cu opriri pe băncile amenajate pe alei. Vrei să faci un botez sau să te rogi în liniște, o poți face la micuța biserică de lemn, tip maramureșean. Vrei să vezi mausoleul unde își dorm somnul de veci cei doi soți, Octavian și Veturia, poți urca la el. De sus priveliștea spre valea unde șerpuiește calea ferată e superbă iar mașinile care aglomerează drumul par niște furnici neobosite.
Dar dacă nu ai vizitat Castelul…locul unde a trăit efectiv familia Goga pierzi mult. Pierzi esențialul
Castelul
Biletul de intrare în Castel care e muzeu este de doar 10 lei, iar dacă vrei să faci și foto costă 20 de lei. Vizitatorul are parte de ghidaj profesionist, unde se prezintă cu lux de amănunte istoria familiei Goga.
”Eu eram în contră să cumpărăm o ruină. Octavian mi-a răspuns: „Nu se pune chestiunea așa. O văduvă nu se refuză și cînd acea văduvă este văduva lui Ady Endre, cumpăr proprietatea chiar dacă ar fi să o fac cadou cuiva”, a spus Veturia Goga, povestește ghidul.
În livingul castelului, unul de mari dimensiuni, este amplasat pianul la care cânta Veturia la seratele dansante. Biroul de lucru dar si excepționala biblioteca cu 12 locuri și 6000 de volume sunt situate pe același palier. De asemenea dormitorul conjugal, cu pat de nuc, un pat destul de micuț pentru ca si Veturia si Octavian aveam statură mică.
Totul este proporționat, cu scaune, taburete, tablouri de valoare pe pereți pictate de pictori români mari, cum ar fi Camil Ressu sau Tonitza. Atmosfera e una specială. La parter sunt camere unde se bea cafeaua și aveau loc diverse discuții, siestă dar se jucau și cărți. Castelul a fost vizitat de celebrul ministru de externe Nicolae Titulescu care a ars din greșeală cu trabucul un braț de lemn al divanului pe care a adăstat.
Precizăm că acest domeniu are ca proprietar statul român prin Consiliul Județean Cluj, care pregătește o renovare de amploare, pentru a face și mai atractiv acest obiectiv de turism cultural care e și o pledoarie pentru prietenie româno-maghiară. Cei doi, Octavian Goga și Ady Endre arată fără tăgadă că poate exista prietenie de lungă durată și că orgoliile nu își au rostul.