”Regele cerb„, o nouă premieră la Teatrul Național

Esenţial Teatru

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca vă invită la avanpremiera și premiera spectacolului Regele cerb de Carlo Gozzi, în regia lui Tudor Lucanu. Cele două reprezentații vor avea loc joi, 4 iulie, de la ora 19:00, respectiv vineri, 5 iulie, de la ora 19:00, în Sala mare

Scrisă în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și definită ca un „basm teatral”, piesa lui Gozzi spune o poveste plină de farmec despre căile deseori întortocheate care conduc către victoria binelui și a dreptății, într-o lume patronată de forțe arhaice și misterioase. Deramo (Cosmin Stănilă), rege al Serendippoului, își caută jumătatea printre tinerele ținutului pe care îl guvernează, fiind secondat de  mașinăria vrăjitorului Durandarte (Matei Rotaru), care îi dezvăluie adevărul despre intențiile ascunse ale fiecăreia dintre ele. În cele din urmă, monarhul o alege pe cinstita Angela (Cecilia Lucanu-Donat), fiica lui Pantalone (Cătălin Codreanu), spre ciuda intrigantului ministru Tartaglia (Miron Maxim), care se folosește de un alt secret magic pentru a uzurpa identitatea regelui, captiv acum în trupul unui cerb. Aventurile care îl conduc pe erou către un final fericit dovedesc importanța păstrării inocenței în confruntarea cu răul. 

Regizorul Tudor Lucanu creează un spațiu esențializat, la confluența dintre lumea occidentală și cea orientală, în care Commedia dell’Arte și elemente rituale din teatrul singalez se amestecă într-o explozie de energie și umor, potențate de aparenta simplitate a decorului și a costumelor (create de Zsófia Gábor). Prin acest basm adresat întregii familii, spectatorul este atras într-un univers al posibilităților infinite, amintind simultan de jocurile copilăriei, de sărbătorile stradale de odinioară și de potențialul miraculos al artei teatrului. 

Carlo Gozzi (1720 – 1806) a fost un membru al aristocrației venețiene, preocupat de recuperarea și păstrarea tradiției în teatrul italienesc, fiind în special un apărător al Commediei dell’Arte, din care a preluat mecanisme și tipologii. Succesul i-a fost adus de basmele sale teatrale, în care aceste formule dramatice activează intriga fantastică, demonstrând în cele din urmă forța aproape mistică a iubirii în lupta dintre bine și rău.

REGELE CERB

de Carlo Gozzi
traducere de N. Al. Toscani

regia: Tudor Lucanu
decorul și măștille: Tudor Lucanu
costumele: Zsófia Gábor

mișcare scenică: Cătălin Codreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *