Gala HOP. Marina Constantinescu: Tinerii trebuie să înveţe să-şi depăşească limitele

Teatru

Criticul de teatru Marina Constantinescu, membră a Senatului UNITER, a evocat, joi, la Alba Iulia, însemnătatea celor 25 de ani de existenţă a Galei Tânărului Actor – HOP, amintind cum a fost iniţiat acest eveniment de Ion Caramitru şi Cornel Todea.

„Sunt 25 de ani de Gala HOP şi mă simt onorată să transmit aici un mesaj din partea Senatului UNITER, cel care de 30 şi ceva de ani, împreună cu preşedintele UNITER şi vicepreşedintele, hotărăsc cam ce se întâmplă cu uniunea noastră de creaţie. (…) Acum 25 de ani, împreună cu Ion Caramitru şi Cornel Todea, plecam pe acest drum cu această aventură care astăzi are un asemenea trecut şi o asemenea tradiţie. (…) Făceam acest exerciţiu de imaginaţie, avangardist, înţelegând că drumul în breasla noastră se va modifica şi că tinerii, tot mai numeroşi, nu vor mai avea un loc de muncă, piaţa va fi dezechilibrată, între numărul uriaş, gigantic, al absolvenţilor şcolilor de teatru şi teatrele care îi vor absorbi. Atunci ne-am gândit, cu atenţie, şi cu foarte mare preocupare, că trebuie să găsim o formulă ca ei să fie susţinuţi, provocaţi să înţeleagă că această profesiune este o cale a performanţei şi că pregătirea ţine, în primul rând, de ei, să înveţe să se cunoască, să înveţe să-şi facă o apariţie, să-şi construiască un moment, să-şi depăşească limitele”, a afirmat Marina Constantinescu.

Cea de-a XXV-a ediţie a Galei Tânărului Actor – HOP se desfăşoară, de joi până sâmbătă, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

Concursul este structurat pe două secţiuni: Secţiunea Individual şi Secţiunea Grup.

La secţiunea Individual, concurenţii au pregătit un moment format dintr-un monolog urmat de un cântec. Monologul trebuie să fie o confesiune legată de o experienţă sau o întâmplare personală a concurentului. Textul va fi inspirat de mesajul unui cântec: pentru fete – „The Winner Takes It All” din musicalul „Mamma Mia” sau „Cabaret” din musicalul cu acelaşi titlu, iar pentru băieţi – „Electricity” din musicalul „Billy Elliot” sau „Make’em Laugh” din „Singing in the Rain”.

La secţiunea Grup, concurenţii vor prezenta un text-confesiune, bazat pe experienţe personale, care să culmineze cu un cântec, la alegere între: „It’s a Hard Knock Life din Annie”, You Are The One That I Want” din „Grease” sau „Good Morning” din „Singing in the Rain”.

Durata probei – între 5 şi 8 minute. Monologul va fi spus în limba română. Melodia va fi interpretată în limba engleză, în original.

În prima zi a evenimentului au urcat pe scenă şase tineri la secţiunea Individual şi două trupe la secţiunea Grup.

În cea de-a doua zi, începând cu ora 18,00, vor urca pe scenă, la secţiunea Individual, Larisa Belcea cu „Lady Of The Underground”, Cristina Danu cu „Sexy”, Alex Macavei cu „Paradisul cu un aparat de cafea”, Maria Grosu cu „Zuză din 14G” şi Robert Agape cu „God, I Hate Shakespeare!”.

La secţiunea Grup vor fi prezentate spectacolele „Tango Maureen”, cu Sidonia Doica, Mara Ţibuleac, şi „(încă un) Musical !”, cu Andrei Duţu, Dragoş Ioniţă, Laura Gabriela Oana.

În ultima zi a galei, începând cu ora 19,00, vor fi decernate premiile şi va fi prezentat spectacolul „Musical… show total!”.

Juriul este format din Marina Constantinescu – critic de teatru, Lucian Ionescu – actor, Elena Purea – actriţă, Carmen Stanciu – teatrolog şi Lucian Vărsăndan – manager cultural.

Se vor acorda Premiul „Ştefan Iordache”, marele premiu al Galei HOP; Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual; Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual; Premiul „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori; Premiul „Sică Alexandrescu”, premiul special al juriului.

Pe 27 august, începând de la miezul nopţii până la ora 16,00, după vizionarea tuturor momentelor oferite de concurenţi, spectatorii vor putea vota actorii preferaţi pe site-ul galei: https://galahop.uniter.ro/votul-publicului-2022/. După încheierea votului, se vor oferi Premiile publicului pentru cel mai bun actor, cea mai bună actriţă şi cea mai bună trupă de actori.

Actriţa Dorina Lazăr va acorda Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală.

În cadrul ediţiei aniversare a galei este marcată şi printr-o expoziţie de afiş, ‘Gala HOP, 25 de ani’. Aceasta este deschisă până sâmbătă în foaierul Casei de Cultură a Studenţilor.

Un program permanent al UNITER, Gala HOP este un concurs ce are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic. Prima ediţie a avut loc în anul 1998 sub direcţia regizorului Cornel Todea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *