Rectorul UBB; istoricul Ioan Aurel Pop, membru al Academiei, a deschis ieri anul universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai” cu un discurs amplu, pe alocuri foarte bun. Datorită densităţii ideatice a acestuia, clujulcultural.ro a decis publicarea in extenso a acestui discurs. Citiţi acest text care este unul din cele mai bune discursuri din ultimii ani de la deschiderea UBB.
„Domnilor Colegi,
Dragi Studenți,
Distins Auditoriu,
Aș fi vrut să vă pot anunța cu mândrie – cum fac numai rectorii vechilor și importantelor universități – că deschidem acum, astăzi, prin grația divină sau îndurarea Domnului, cel de-al 433-lea an universitar. Dar nu pot să vă spun decât că, în urmă cu 432 de ani, nu departe de acest loc, se inaugura prima universitate modernă a Clujului, a Transilvaniei și a întregului sud-est european, sub forma unui colegiu major cu rang de academie, după modelul și de rangul celor care funcționau în Germania, Italia și Franța… Trebuie sa procedez așa fiindcă, datorită vitregiei vremurilor și răutății oamenilor, nu au fost până acum 432 de ani academici încheiați și continui, ci presărați cu sincope, cu întreruperi, cum se întâmpla prin aceste părți, unde ”nu sunt vremile supt oameni, ci bietul om supt vremi…”.
Instituţia cu cea mai lungă tradiţie
Chiar și așa, suntem instituția cu cea mai lungă tradiție din România, cu alte cuvinte, cea mai veche, acum cea mai mare și mai complexă și, din multe motive și puncte de vedere, cea mai prestigioasă. Funcționăm cu 21 de facultăți, trei linii de studiu lingvistice – română, maghiară și germană – plus mai multe programe derulate în engleză, franceză, ebraică etc. UBB a înmatriculat în 2013 peste 14 000 de studenți numai în anul I, dintre care circa 4250 sunt înscriși la programe masterale, iar aproximativ 380 la studii de nivel doctoral (17 fiind studenți străini). Dintre cei 9615 de la nivel licență, 1521 sunt la linia maghiară, 179 la linia germană, 360 la programe derulate în engleză şi 21 la programe derulate în limba franceză. Pe parcursul anului universitar trecut au fost scoase la concurs circa 200 de posturi didactice și de cercetare, din care jumătate pentru asistenți și lectori universitari/șefi de lucrări.
Realizări şi parteneriate
Realizările sunt multe și greu de enumerat toate: s-a extins colaborarea cu mediul de afaceri, cu instituțiile de conducere ale municipiului și județului, creându-se adevărate parteneriate cu acestea, cu mari companii din mediul economic românesc (Banca Transilvania, Siemens, Porsche etc.); s-a înlesnit accesul ONG-urilor studențești la fondurile acordate de către universitate pentru finanțarea proiectelor inițiate și implementate de către studenți; fost organizat un concurs intern de recompensare a studenților merituoși cu locuri în tabere în spațiile UBB (Tabere UBB pentru performanță); s-a înființat Centrul de Carieră, Alumni și Relația cu Mediul de Afaceri, Biroul pentru Studenții cu Dizabilități; în noul an universitar își începe activitatea Colegiul academic de performanță pentru 50 cei mai buni studenți ai universității; a fost finalizat procesul de evaluare a unităților de cercetare și validate centrele de excelență, iar universitatea are acum o imagine mult mai clară asupra competențelor, valorii, potențialului de colaborare și dezvoltare a unităților de cercetare; s-a perfectat participarea universității in cadrul a două structuri de tip cluster: IT Cluster și Polaris (Pol de excelență în inovare în domeniul IT), ca și participarea, alături de celelalte mari universități de stat din Cluj, la înființarea în Cluj-Napoca a unui centru de transfer tehnologic (Danube Transfer Center), sub coordonarea fundației Steinbeis și cu sprijinul Landului Baden-Würtenberg; a fost creat Fondul pentru stimularea tinerilor cercetători cu un buget de 1 000 000 de lei pentru anul 2013, fonduri alocate din resursele universității și atribuite, prin competiție, sub forma a 50 de granturi a câte 20 000 de lei unor cadre didactice și cercetători cu rezultate excepționale în activitatea de cercetare etc. Vom începe acțiunile de renovare și consolidare a clădirii centrale, a Parcului Iuliu Hațieganu – cel mai mare si mai frumos spațiu destinat sportului studențesc din Europa Centrală și de Sud-Est…
Deschidem anul ca sa construim împrună
Dar nu deschidem anul academic ca să ne lăudăm, ci ca să construim împreună, iar această construcție comună – rodul muncii a circa 45 000 de oameni, câți suntem în această ”comunitate a egalilor” – înseamnă mai întâi multă învățătură, mult studiu, iar apoi creație de cel mai înalt nivel. Școala superioară este dedicată, mai ales la studiile de licență, instrucției, adică stăpânirii nivelului celui mai înalt la care a ajuns domeniul ales de fiecare. Iar pentru aceasta e nevoie de dascăli de elită, de cei mai buni specialiști în ramurile cunoașterii. După instrucție, trebuie să urmeze creația, care, în mai toate cazurile și în toate sectoarele științei, începe cu cercetarea. La nivelele masterale și doctorale trebuie să predomine cercetarea, urmată de creația de vârf, materializată prin publicații de prestigiu, cotate drept cele mai bune din țară și din lume. Pentru aceasta, este nevoie în universitatea noastră de cei mai buni dascăli-cercetători, transmițători ai tehnicilor ce investigație celor mai avansate și mai propice dezvoltării.
Pe urmele pasilor lui Blaga sau Racoviţă
Haideți să ne împărtășim împreună, în acest locaș dedicat învățăturii și educației înalte, din tainele științelor și artelor, ale filosofiei și variilor teologii, pe urmele pașilor lui Possevino, Brassai Samuel, Aron Pumnul, Sextil Pușcariu, Lucian Blaga, Augustin Maior, Hermann Oberth, Victor Babeș, Emil Racoviță, Constantin Daicoviciu sau David Prodan și să folosim tradiția spre a face performanță. Este drept că nu sunt cele mai bune auspicii, că bugetul venit de la stat nu este suficient, că nu sunt destule locuri în cămine, că avem încă nevoie de multe dotări moderne, că nu-i putem păstra întotdeauna în UBB pe cei mai buni absolvenți și dascăli, că salariile și bursele sunt mici etc. Sunt multe greutăți care ne tulbură și ne îngreunează misiunea… Dar nu avem altă soluție decât să perseverăm, să continuăm munca, strădania noastră menită binelui public.
Pe holul central al clădirii principale – numit Galeria Rectorilor – se află din vremurile vechi un citat extras din Cicero, care sună așa: ”Ce serviciu mai nobil sau mai folositor putem face pentru stat, decât dacă învățăm și instruim tineretul?” Nu-l spun în latinește – deși sună așa de frumos! – deoarece astăzi nu se mai studiază aproape deloc această sublimă limbă, care ne-a dat numele și ființa și pe care o omorâm astfel din nou (o facem de două ori ”limbă moartă”). Din acest citat ciceronian extragem chiar esența educației și a universității: universitatea este comunitatea magiștrilor și discipolilor, în care profesorii îndeplinesc o misiune, oficiază un rit laic, spre propășirea studenților, meniți apoi – fiecare în felul său – să devină la rându-le învățători, să transmită mai departe tainele meseriei… Scopul nostru este să avem cei mai buni studenți și cei mai buni profesori. Dacă cei mai buni specialiști din societate sunt și dascăli, putem tinde să avem cea mai bună societate, altminteri din rău iese rău și din mediocru rezultă mediocru… De aceea, a fi dascăl și student este un dulce chin și o grea binecuvântare…
Mă adresez bobocilor sau balicilor – cum se spune pe la noi – acelora care vor primi curând ”botezul” din partea celor mari, a seniorilor studenți și vor putea înțelege astfel ce înseamnă să fii student la UBB, la Cluj, pe urmele pașilor atâtor celebrități, între care și Lucian Blaga, cel care era dăruit de Dumnezeu cu harul de a auzi ”cum bat în geamuri razele de lună”… Pe vremuri, acest ritual se făcea prin versuri și cântece, lângă pahare pline cu licori bahice. Mă tem că vechile cântece s-au cam dus… Venind la Cluj și la UBB, voi, studenții, sunteți privilegiații sorții, aveți înainte deschisă calea magistrală a cunoașterii cum alții nu au, nu pot și nu știu. Să nu credeți că peste hotare ați fi învățat mai bine, mai mult și mai profund. Firește, a studia departe este bine și folositor. Așa se proceda și în Evul Mediu, când s-au inventat universitățile și așa veți face și voi, în variatele ocazii de schimburi inter-universitare, pe care UBB vi le va asigura cu prisosință. Vă veți putea specializa și chiar afirma peste hotare, dar nu trebuie să uitați de locurile natale, binecuvântate între toate de Domnul pe pământ. Să dați țării ce este al ei, fiindcă ea ne ține pe toți, buni și răi deopotrivă și indiferent de limba maternă… Iar a te supăra pe țară pentru un eșec personal, este ca și cum ai condamna iubirea pentru refuzul unui sărut…
Sunteți la Cluj, în cel mai mare oraș al acestei părți de țară, în cel mai studențesc și mai intelectual oraș din România, cu un brand unic și inconfundabil – universitatea, în sens generic și Universitatea Noastră în sens concret. Cu alte cuvinte, voi sunteți brandul Clujului! Nu minimalizați acest privilegiu. Bucurați-vă de ”toamna nebun de frumoasă la Cluj”, de parcuri și statui, de muzee și alei, de zidurile medievale, de biserici și de simple case, dar și de oameni, mai ales de oameni, de cafenele și de cluburi, de terase și de evenimente, fiindcă ”nimic din ceea ce este omenesc nu trebuie să vă fie străin”. Veți înțelege astfel că, deși se duc studenți stol după stol, Clujul nu rămâne niciodată gol… Și asta, deoarece, în fapt, studenții de peste 400 de ani, nu pleacă niciodată, rămân și revin în vaste pelerinaje, atingându-ne pe toți nemurindu-ne cu „dulcea pasăre a tinereții”…
Academician Ioan Aurel Pop, rector UBB”
PS.
Intertitlurile aparţin redacţiei