Cea de-a IV-a ediție a Festivalului ‘Visuali Italiene – Noua Cinematografie Italiană în România‘ revine în luna martie, în șase orașe din România, cu o selecție de 11 lungmetraje și patru scurtmetraje, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES.
Vor avea loc proiecții în București (3 – 9 martie, Cinema Muzeul Țăranului), Cluj-Napoca (13 – 16 martie, Cinema Victoria), Craiova (21 – 23 martie, Cinema Patria), Timișoara (27 – 30 martie, Cinema Studio), Iași (29 – 30 martie, Cinema Ateneu) și o secțiune dedicată în cadrul ESTE Film Festival, Sibiu (28 mai – 1 iunie).
‘Anul acesta propunem din nou, actualizând-o, rețeta de succes a edițiilor precedente, cu regizori afirmați și debutanți, personalități feminine tot mai prezente și mai originale, o incursiune în lumea filmului documentar și în cea diversificată a scurtmetrajelor. Ne ambiționăm să prezentăm publicului român cele mai bune filme din producția recentă, dezvăluind modernitatea cinematografiei noastre prin povești actuale și un limbaj filmic creativ și niciodată banal’, a precizat Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București, citată în comunicat.
Filmul ‘Vermiglio, mireasa muntelui’, regizat de Maura Delpero, câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția și propunerea Italiei pentru Premiile Oscar 2025, va fi prezentat în deschiderea festivalului, pe 3 martie, la Cinema Muzeul Țăranului,
Din programul festivalului fac parte și peliculele ‘Queer’, al regizorului Luca Guadagnino, care va putea fi văzut în avanpremieră la București, sau ‘Io sono l’amore’, peliculă care i-a adus recunoaștere internațională acestuia.
Selecția festivalului, realizată de Eddie Bertozzi, reunește atât autori consacrați, cât și voci noi și curajoase, oferind o călătorie cinematografică prin diverse colțuri ale Italiei: de la străzile vibrante ale Napoli-ului în ‘Hey Joe’ (regia Claudio Giovannesi), la melancolia Sienei în ‘Diciannove’ (regia Giovanni Tortorici), până la atmosfera misterioasă a Siciliei în ‘Iddu’ (regia Antonio Piazza & Fabio Grassadonia) sau în fortărețele militare din Friuli și Trentino din ‘Campo di battaglia’ (regia Gianni Amelio), se arată în comunicat.
‘Motorul oricărei pasiuni este curiozitatea, iar dacă ar fi să descriem cinematografia italiană de astăzi printr-un singur cuvânt acela ar fi ‘curioasă’. Curiozitatea regizorilor noștri se reflectă în explorarea unor orizonturi cinematografice inedite și în felul în care reușesc să surprindă un public tot mai dornic de povești neașteptate. Selecția din acest an propune o varietate de perspective. (…) Ne dorim să punem în dialog viziunea unor autori consacrați, precum Gianni Amelio cu ‘Campo di battaglia’ și Francesca Comencini cu ‘Il tempo che ci vuole’, cu energia specială a noilor voci din cinematografia italiană – de la bucuria vibrantă din ‘Gloria!’ de Margherita Vicario, la poezia vizuală din ‘Sulla terra leggeri’ de Sara Fgaier și îndrăzneala din ‘Diciannove’ de Giovanni Tortorici. Curiozitatea ne îndeamnă, de asemenea, să depășim granițele clasicului film de ficțiune, explorând alte forme cinematografice, precum documentarul creativ ‘Real’ de Adele Tulli și programul inovator de scurtmetraje ‘Dove si va da qui?”, a declarat Eddie Bertozzi, directorul artistic al festivalului.
Biletele sunt disponibile pe Eventbook – https://eventbook.ro/festival/visuali-italiane.
‘Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România’ este un eveniment organizat de Institutul Italian de Cultură din București și Ambasada Italiei, în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Victoria din Cluj-Napoca, RADEF RomaniaFilm, Cinema Studio din Timișoara, Centrul de Proiecte Timișoara, Cinema Ateneu din Iași, Este Film Sibiu, Bucharest International Experimental Film Festival, One World România și F-Sides Cineclub.