Reacții ale internauților la articolul despre CUG. De la relicvă comunistă la platformă cu sute de firme private

Etichete: Cluj, CUG
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Articolul de istorie dedicat de Clujul Cultural platformei industriale care a fost Combinatul de Utilaj Greu (CUG) a iscat reacția internauților pe mai multe pagini de facebook. Clujenii își amintesc în cele mai diverse moduri de CUG, combinat care a marcat o generație de muncitori și care era una din cele mai mari platforme industriale din România.

Internauții au postat și fotografii din arhiva lor cu combinatul.

Articolul inițial:

Reacții la articol în social-media:

”Acest combinat a dat de lucru la un moment dat la aproape 7000 de oameni care au trăit mai bine decât daca lucrau în agricultură. Așa că fiecare vede altfel lucrurile. N are nici o legătură cu tinerii cu casetofoane pe umăr prin centru CUG- ul sau probabil că are în măsura că acolo au făcut banii cu care le-au cumpărat”, a scris Mircea Vinczefi.

”CUG -ul , Tehnofrig, Metalul Roșu, Carbochim etc. au adus valută multă din exporturi”, a scris Adi Bunu.

”trebuie sa judecăm lucrurile prin prisma ochilor și minții din vremurile respective. Acest mastodont a făcut mult rău orașului prin forța de muncă atrasă, îmi amintesc de tinerii care se plimbau prin centru cu casetofoanele pe umăr, date la volum maxim. Sper că nu am deranjat pe nimeni dar din 1959 de când am amintiri despre acest oraș frumos mi-au rămas în minte anumite lucruri”, își amintește Miriam.

”Fabrica în care am lucrat 30 de ani exportă cam 10 milioane dolari pe an. Am livrat și pentru programul de la acceleratorul de particule de la Geneva. Am supraviețuit o perioadp tocmai din export”, își amintește și Vasile Rocaș.

”producea elice de vapoare avea cea mai mare presa hidraulica din Europa, cazanele făcute la CUG și acum funcționează în Siberia, Asia”, a scris Rodica Andreica.

”Depinde din care parte privești. CUG ul asigura foarte multe locuri de muncă…lucru pozitiv…era energofag…lucru negativ…exportam ieftin în CAER…lucru negativ…peoduceam și pentru piața internă…lucru pozitiv….faptul că nu a fost reconvertit după revoluție…lucru negativ. Cam așa s a întâmplat în toată țara”, e de părere Adrian Boca.

”Pe aceeași platformă…. acum funcționează mai multe firme. De unele nu a auzit 95% dintre clujeni. Firme care fac singure cifre de afaceri mai mari decât făcea CUG”, a scris și Zsolt Bodola.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.