FOTO. Cum arată CUG-ul, cea mai mare platformă industrială a Clujului

Categorii: Istoria Clujului
Etichete: Cluj, CUG

Combinatul de Utilaj Greu (CUG) a fost una din cele mai mari platforme industriale din România și cu siguranță cea mai mare din istoria județului Cluj. Ce a mai rămas din el este amplasat la marginea municipiului Cluj-Napoca, spre ieșirea spre drumul care duce la Gherla și Dej.

A fost un combinat care s-a ridicat pe vremea dictaturii comuniste, și care a marcat o generație de muncitori. La apogeu lucrau la CUG spre 10.000 de muncitori, după unele surse, în mai multe uzine, iar conform wikipedia.org cifra cea mai mare a fost de 8500.

Un pasionat de istorie locală a postat o serie de fotografii de arhivă cu ce a rămas din vechiul CUG.

Combinatul de Utilaj Greu (CUG) Cluj-Napoca a fost fondat în 1970 când s-au pus bazele unei unități moderne de producție pentru echipamente energetice: în special cazane cu abur, cazane de apă caldă, cazane cu destinație specială, arzătoare, echipamente pentru centrale termice.

În anul 1976 s-a extins prin construirea capacităților pentru construcția utilajului metalurgic destinat sectoarelor calde și a turnătoriei de fontă[. În același timp s-au dezvoltat restul utilităților aferente unei astfel de platforme industriale: stația de aer comprimat, fabrica de oxigen, secția de sculărie, căile ferate interne, modelăria, etc.

În 1980  a fost construită secția de utilaj tehnologic complex, forja grea, forja ușoară, oțelăria electrică și turnătoria de oțel, inclusiv laboratorul central de analize capabil să efectueze testări mecanice și chimice utilaje pentru manipularea de oțel cald, cuptoare de tratament termic primar și secundar, oale de turnare, utilaje de turnare, instalații de șablat, cilindri laminori, caje de laminare, alte utilaje pentru liniile de turnare continuă, prese mecanice pentru ambutisat caroserii, prese de debitat, prese hidraulice, prese de debavurare, prese mecanice, ciocane pentru matrițare în gama 250 – 2500 tf, etc. Acesta s-a ”spart” în 1991 în opt societăți: Fortpress, Termorom, UNIMET, TCM, PSA, Tehnomag, ERS și Fortur[. O parte dintre acestea, Fortur, ERS și PSA, au fuzionat în aprilie 1999 reevening CUG.

 

În multe spații acum se află firme private, capitaliste, care au amenajate hale profesioniste, la standarde, în multe domenii de activitate dar mai există și spații moarte, abandonate, cu resturi si vegetație spontanee. Viața economică a mers mai departe,antreprenoriaul și-a spus cuvântul mai ales după anii 2000.

Fotografiile ce vi le prezentăm sunt din perioada tranziției, una economic foarte grea pentru populație.

Există și hale bine conservate. Clujul a fost un oraș bine industrializat, cu multe fabrici și uzine care după 1989 au dispărut în negura tranziției spre capitalism și au apărut în locul lor îndeosebi ansambluri imobiliare.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele știri