Primul festival al Clujului a avut acum… 150 de ani. S-a lăsat cu artificii

Categorii: Actualitate, Clio
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Muzeografii de la Muzeul Național de Istoria al Transilvaniei (MNIT) au făcut publică povestea primului festival al Clujului. Se întâmpla în Imperiul Austro-Ungar, Clujul și Transilvania făcând parte din Ungaria.

”Dacă tot a devenit cunoscut pentru multitudinea de festivaluri care au loc aici, haideți să vorbim puțin despre primul festival de muzică al Clujului. 

Festivalurile de muzică cu mii de participanți nu sunt o invenție contemporană. La Cluj, primul festival de muzică de acest fel a fost organizat în 27 august 1874.

Deși era un festivalul coral, la care au participat sute de artiști și de amatori din toată Ungaria, programul festivalului era foarte variat și includea și alte activități: concurs de tir, muzică instrumentală și un concert festiv prezentat seara, la teatru. Presa amintește că orașul a răsunat de muzică, festivități și voie bună timp de 5 zile, evenimentele fiind organizate în diferite locuri, precum: Piața Centrală (Főtér) sau Parcul Central (Sétatér).

Similar festivalurilor de muzică de astăzi, evenimentul a avut o încheiere spectaculoasă cu artificii lansate din parc!
În colecțiile MNIT, se află o medalie de participare la acest festival de muzică clujean, pe avers apare stema Clujului în cunună de lauri, iar pe revers, în zona centrală, o liră, cu inscripția circulară: KOLOSZVÁRI ORSZÁGOS DALÁR ÜNNEPÉLY AUGUST HO 1874.

Piesa se poate vedea în expoziția ”Istoriile Clujului”, de la etajul I al MNIT. ”, au scris muzeografii de la MNIT.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.