VIDEO. NUCU PANDREA împlinește o frumoasă vârstă. La mulți ani!

Actualitate Special

Cântărețul din frunză Nucu Pandrea, cunoscut din concertele trupei de etno-blues Nightlosers și din diverse alte apariții publice împlinește 75 de ani.

Nucu este cel mai renumit clujean care cântă la…. frunză.

”Am fost crescut de bunicii din partea mamei. „Mama mea a murit când aveam trei luni. A murit la 26 de ani, a făcut o meningită TBC. Tata a fost tot protopop, dar pe sate, la Ceanu Mic. Atât pe tata, cât şi pe bunicul l-au urmărit securiştii. Pe tata l-au băgat în închisoare. A fost fugar din 1948 până în 1951. În 1951 l-au prins şi l-au condamnat la opt ani de închisoare. Din opt ani a făcut patru ani şi jumăte. Eu am fost crescut de bunici, părinţii din partea mamei. Pe bunicul l-au lăsat să rămână în casa parohială, deşi l-au oprimat şi pe el destul. Uneori, bunicul lua câte o frunză şi cânta. O ţinea cu două degete. Cânta, îngâna câteva melodii. Mi-a arătat şi mie. Am încercat, fiind curios. Prima dată m-au mâncat buzele şi nu mi-a plăcut deloc. Dar am avut răbdare până am reuşit să cânt prima melodie. Şi cum se întâmplă de obicei, discipolul îşi depăşeşte maestrul. L-am depăşit, pentru că am reuşit rapid să nu mai ţin frunza cu degetele”, povesteşte Nucu Pandrea într-un portret făcut de siteul Transilvania Reporter.

Nucu Pandrea a jucat și în spectacole de teatru. Foto clujulcultural.ro

”Eu iniţial am cântat cu formaţia Revox. În 1990 am avut o reprezentare fantastică la Sala Sporturilor. Au fost invitate 23 de formaţii rock din România şi din Ungaria, inclusiv Iris. Am fost şi eu cu Revox. Călin Nemeş m-a bătut la cap să cânt în timp ce el recită. A recitat o piesă tradusă în română, iar eu am cântat din funză Corul Robilor. A vrut să facă playback cu mine şi s-a şifonat banda, pentru că atunci, în 1990, nu erau aparaturi performente. Aşa că a trebuit să cânt live. Şi o sală întreagă ne-a ascultat în linişte, cu brichetele aprinse. A fost o perioadă foarte frumoasă”, explică acesta.

A concertat peste tot în țară dar și în…CUBA cu cei de la Nightlosers, pe care i-a cunoscut în urma unei sesiuni de jam session. „Ei mi-au propus să facem în colaborare un CD. Colaborarea noastră a început în 1997. Am zbughit-o din nou în lume, ceva fantastic. Ţin foarte mult la mine. Mă prezintă ca fiind cel mai tânăr din trupă. Sunt juniorul. Mai pun şi eu sare şi piper la spectacole”, spune Nucu Pandrea.

Citiți portretul lui Nucu AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *