Prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean Volodimir Zelenski

Carte

Prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean, „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté şi Stéphane Siohan, va apărea la Curtea Veche Publishing. Volumul poate fi precomandat în exclusivitate pe www.curteaveche.ro până în 22 august.

O carte scrisă de doi jurnalişti care au urmărit „fenomenul Zelenski” din interior, corespondenţi în Ucraina de peste 10 ani, care redă fidel şi pe înţelesul tuturor parcursul unui personaj atipic pe scena politică ucraineană şi în egală măsură cea mondială. Cartea este contractată deja în peste 15 limbi. 

Mai degrabă un portret fidel decât o simplă biografie, volumul „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” nu urmează o ordine strict cronologică, ci mai degrabă îşi propune să-l introducă pe cititor în lumea unui lider desăvârşit. Cartea totodată parcurge toate momentele importante din viaţa acestuia: de la naşterea sa într-o familie de evrei vorbitori de rusă, în sud-estul Ucrainei şi până la momentul în care Rusia a atacat Ucraina şi Volodimir Zelenski a adresat pentru prima dată poporul ucrainean din poziţia de comandant al forţelor armate.

Scrisă într-un stil narativ, uşor de urmărit, cartea se centrează pe destinul improbabil al unui actor care a jucat rolul unui preşedinte de a deveni unul în realitate – un destin la fel de singular pe cât este de simptomatic pentru vremurile pe care le trăim. Mulţi cunosc povestea preşedintelui ucrainean şi cum a devenit foarte cunoscut în 2015, în urma rolului din serialul „Slujitorul poporului”: un simplu profesor de istorie se lansează într-o tiradă despre corupţia din politică, ajunge viral pe internet şi se trezeşte ales noul preşedinte al ţării; apoi Zelenski preia multe dintre tacticile folosite de personajul său – Vasil Petrovici Holoborodko – chiar într-o campanie electorală şi transformă ficţiunea în realitate, ajungând să fie adevăratul preşedinte al Ucrainei, în urma alegerilor din mai 2019.

Ieşind în afara cadrului biografic, acest portret al lui Zelenski se leagă şi de istoria recentă a Ucrainei, încercând să explice motivele din spatele războiului izbucnit în februarie 2022. Cei doi autori arată cum liderul ucrainean este departe de a fi prototipul eroului de război, ci mai degrabă întrupează spiritul rezilient şi viteaz al majorităţii ucrainenilor. Ceea ce justifică alegerea sa de a rămâne în Kyiv ca să conducă lupta împotriva agresiunilor Rusiei. Mai mult decât o figură politică, Volodimir Zelenski este un reprezentant de prim rang al mixului cultural din Ucraina contemporană la nivel de moştenire etnică, lingvistică şi religioasă. Aşa cum le-a spus proaspăt alesul preşedinte în vârstă de 44 de ani conaţionalilor săi, „Astăzi, fiecare dintre noi a fost ales preşedinte.”

Este prima biografie a liderului ucrainean tradusă în limba română, fiind cea mai actuală relatare despre viaţa „preşedintelui-ecran”, cum l-a numit Radio France Internationale. Cartea urmează să apară în peste 15 limbi, româna fiind una dintre primele.

Régis Genté este jurnalist şi corespondent specializat în Uniunea Sovietică pentru RFI, France 24 şi Le Figaro. Locuieşte de peste 20 de ani în Georgia.

Stéphane Siohan este din 2013 corespondent la Kiev pentru Liberation, Le Temps şi RFI. A urmărit şi scris despre ascensiunea lui Volodimir Zelenski şi este unul dintre cei mai activi jurnalişti care relatează actualul război dintre Rusia şi Ucraina. A locuit şi în România, între 2003-2005, unde a fondat revista franco-română Regard.

Volumul „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté şi Stéphane Siohan este disponibil la precomandă pe site-ul curteaveche.ro până în 22 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *