Asociația Reciproca prezintă, în colaborare cu Casa Tranzit, premiera spectacolului „Păcănele” pe 11 și 12 septembrie 2024, ora 19:00, la Casa Tranzit pe Str. Gh. Barițiu nr. 16.
Spectacolul se inspiră din campanii reale și strategii de marketing prin care companiile de jocuri de noroc se folosesc, tot mai des în ultimii ani, de concepte feministe precum „egalitate de gen” și „empowerment” ca mijloc de profit. Spectacolul va mai avea două reprezentanții în luna octombrie, pe care le vom anunța în prealabil.
Pentru Luiza, patroana agenției BrightSpark, Dana, expertă în publicitate, și Ana, o tânără aspirantă, MegaWin e marea șansă de a-și consolida micul startup. Printre discuții aprinse despre empowerment și feminism, o colaboratoare cu Carina, influencer de succes și creatoare de comunități online, și o perspectivă neașteptată, campania promite o “comunitate care inspiră”. Pentru cele 3 femei, succesul ei reprezintă linia subțire dintre triumf și colaps.
Ioana Sileanu, dramaturgă: “În România, femeile sunt o minoritate printre jucătorii de noroc, ceea ce reprezintă o oportunitate profitabilă pentru operatori. Asemenea tacticii lui Edward Bernays din 1929, când a transformat fumatul, tabu până atunci pentru femei în simbol al eliberării, operatorii folosesc acum un feminism liberal pentru a-și promova jocurile ca fiind dezirabile și “creatoare de comunități.” Am încercat să surprind aceste mecanisme manipulatoare în text, în același timp lăsând spațiu pentru perspectiva umană, vulnerabilă, care este prinsă în acest malaxor.”
Mihai Lukács, regizor: “Teatrul în sine este un cazinou prin asigurarea laxativelor sufletești (empatie, identificare și celelalte mecanisme narco-sentimentale), rezoluția fiind însă non-escapistă, distractivă și instructivă, provocând contestarea alienării dincolo de sala de spectacol. Fără a oferi un final fericit și fără a avea o structură narativă iluzionistă, spectacolul accentuează contradicțiile dialectice prin introducerea optimismului muzicii de dans din anii 1970-1980 făcând un apel ferm la schimbarea lumii în care trăim azi.”
Pe scenă vor fi Andreea Bolovan (Luiza), Alina Mișoi (Dana), Denisa Tudora (Ana) și Cristina Bordeianu (Carina).
Decorul și costume sunt realizate de Oana Maria Pop: “Scenografia prezintă un cazinou suprarealist cu draperii de catifea și lumini intermitente, creând o atmosferă atrăgătoare. Podeaua, marcată cu linii ce amintesc de tranșee oceanice pline cu deșeuri din plastic, contrastează cu fațada strălucitoare, evidențiind efectele negative ale consumerismului și dependenței. Acest lucru este subliniat și de costumele care dezvăluie texte din camere de chat despre jocuri de noroc, în timp ce nuanțele de roz și albastru simbolizează problemele de gen discutate în piesă.”
Designul luminilor e semnat de Cătălin Filip, completat de reinterpretări muzicale și sunet de Emil Gherasim.
Spectacolul va fi jucat în limba română, cu traducere titrată în limba maghiară si engleza, realizată de Seprődi Attila, respectiv Ioana Sileanu.
Biletele vor fi disponibile online pe evenimentul oficial. În ziua spectacolului, acestea pot fi achiziționate direct la Casa Tranzit, în limita locurilor disponibile și cu plata doar în numerar.
Despre echipa artistică:
Ioana Sileanu, dramaturgă și manager cultural, a absolvit cursurile unui master în Producție Media, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca și un altul de Scriere Dramatică la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Prima ei piesă, De sticlă, a câștigat locul al doilea la concursul de dramaturgie feminist EQUAL organizat de revista Scena.ro în 2016.
În 2017 câștigă concursul de dramaturgie ‘eurOpinions’, iar piesa sa scurtă, Corp delict e pusă în scenă într-un spectacol colaj împreună cu celelalte 4 texte câștigătoare la Teatrul Național, în colaborare cu Teatrul 3G.
A publicat articole de critică teatrală și de film în publicații ca Scena.ro, Yorick.ro, Gazeta de Arta Politica, Art Act Magazine, Taste of Cinema, după câștigarea concursului ‘Tânăra forță critică’ a revistei Scena.ro din 2010.
Mihai Lukács, regizor, este președintele Centrului Dialectic și doctor în studii de gen comparate de la Universitatea Central Europeană din Budapesta. Activitatea sa artistică explorează contraistoriile locale și arhivele afective, abordând subiecte precum relațiile dintre romi și ne-romi, criza refugiaților, umilirea publică și eliberarea sexuală.
A primit numeroase burse de cercetare și premii, inclusiv pentru spectacolele „Kali Tras/Frica neagră” și „MAMA”. A publicat articole în diverse reviste de specialitate, precum Analize Journal of Gender and Feminist Studies sau Baricada, și a avut rezidențe artistice internaționale.
Echipa completă
Cu: Andreea Bolovan, Alina Mișoc, Denisa Tudora, Cristina Bordeanu
De: Ioana Sileanu
Regia: Mihai Lukács
Scenografie & costume: Oana Maria Pop
Light design: Cătălin Filip
Muzică: Emil Gherasim
Traducere în maghiară: Seprődi Attila
Producători: Reciproca și Fundația Tranzit
Despre Asociația Reciproca și Casa Tranzit, co-producători “Păcănele”:
Casa Tranzit
În 1997 clădirea fostei sinagogi Poale Tzedek, scoasă din uz și puternic avariată, este reinclusă în peisajul cultural al orașului prin proiectul Casa Tranzit.
Casa Tranzit este primul exemplu din România în care valoarea istorică și simbolică a unei foste sinagogi este readusă în atenția publică prin crearea unui centru cultural independent. Misiunea noastră este de a pune clădirea în circuitul public, recondiționând și îngrijind ansamblul arhitectural precum și cultivând memoria locului.
Casa Tranzit se numără printre pionierii mișcării independente, fiind unul dintre cele mai longevive centre culturale din România – un spațiu deschis, un loc de întâlnire, un demers colaborativ transgenerațional, un promotor al plurilingvismului și convivialității. Reziliența acestui spațiu se datorează celor mulți care au contribuit pe parcursul a 26 de ani cu muncă, idei, grijă și resurse.
Asociația Reciproca
Reciproca este o asociatie culturală inființată în Cluj în 2014. Ne concentrăm pe crearea de platforme pentru cercetare și creație, producerea și co-producerea de spectacole de teatru și proiecte video-art, realizarea de publicații și contexte pentru rezidențe pentru artiști.
Reciproca a inițiat platforma internațională „Focus Atelier” (dedicată cercetării și dezvoltării artei contemporane); platforma Țuhaus: Resurse; Istorii; Dialog (dedicată cercetării sistemului penitenciar românesc, culegerii și diseminării prin artă a istoriilor„din interior”) și rețeaua „TROC-Rețea de teatru educativ” (dedicată teatrului pedagogic).