Cunoscutul pictor Radu-Anton Maier a fost distins cu Ordinul și Medalia Meritul Cultural în grad de Comandor în semn de recunoștințăși apreciere pentru remarcabila sa carierăcultural-artistică, acordată de Președintele României, Klaus Iohannis. Festivitatea de premiere a avut loc recent în sala festivă a Consulatului României la Munchen. 

Ordinul Meritul Cultural a fost înființatîn 1931. Ambasadorul României în Republica FederalGermania, Adriana Stănescu, a evocat cu ocazia decernării ordinului și medaliei personalitatea și importanța pictorului român.

Radu-Anton Maier, maestru al conexiunilor cultural-artistice

Radu-Anton Maier cu nume de artist RADU s-a născut la 28 aprilie 1934 în Cluj-Napoca și face parte din elita pictorilor consacrați internațional. Debutând cu desene de format mic și picturi în ulei influențate de cubism, tânărul artist și-a început cariera în 1952, la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. În perioada 1960-1967, după terminarea studiilor, RADU a devenit asistentul profesorului Aurel Ciupe. Între anii 1961-1965 a lucrat ca asistent al profesorului Corneliu Baba la București.
RADU a luat contact nemijlocit cu arta europeană grație unei burse de studii începând cu anul 1965 la Academia  Pietro Vannucci din Perugia, Italia. Din motive politice și în semn de protest a fost nevoit să părăseascădefinitiv România în 1967, stabilindu-se în Germania.

Radu a reluat legăturile cu România în 1990 și a expus periodic în muzee și galerii de artă. În 1999 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca pentru meritele sale la sporirea renumelui și prestigiului plasticii clujene și românești în lume. A expus în mari galerii din Germania, Austria, Elveția, Franța, Brazilia, Belgia, Suedia și SUA.

Paralel cu activitatea sa artistică, RADU este ancorat în viața culturală bavareză de peste cinci decenii. Se numărăprintre întemeietorii SocietățiiCulturale Româno-Germane Apoziția. Intre timp a apărut albumul de artă „Radu-Anton Maier. Maestrul realităților imaginare”, care este o prezentare de excepţie a celor mai cele mai reprezentative lucrari din creația maieriană, documentând astfel cariera sa artistică din ultimii 15 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *