FOTO Vernisaj de succes al familiei de pictori Botiș la Muzeul de Artă. A participat și Mitropolitul ortodox Andrei

Esenţial Pictură Vizual

Zeci de persoane au participat joi, 21 septembrie, la vernisajul de pictură și artă decorativă, găzduit de Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Expoziția reunește lucrări ale artiștilor clujeni Teodor Botiş și Manuela Botiș, intitulată „Pulsațiile vieții”, dedicată profesoarei Elena Constanța Botiș, soție și mamă.

La vernisaj au participat mitropolitul Ortodox Andrei, artiști plastici, vizuali, poeți, critici de artă, jurnaliști, studenți la pictură, elevi de la școala de arte.

Teodor Botiș este unul din cei mai mari pictori ai generației sale iar Manuela Botiș îi calcă pe urme.

 Au luat cuvântul: ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, poetul Horia Bădescu; Gelu Teampău-Luca, Teodor Botiș, Manuela Botiș, Kis-Pállukács Hajnal.

Expoziția va rămâne deschisă până în data de 15 octombrie 2023.

Despre Teodor Botiș

Pictorul clujean Teodor Botiş s-a născut în 20 august 1938, în Gherla, judeţul Cluj. A frecventat cursurile secţiei de pictură a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, clasa profesorului Aurel Ciupe, absolvind în 1962. Artistul a desfăşurat o intensă activitate didactică, mai întâi la Facultatea de Desen din cadrul Institutului Pedagogic (1962-1973), apoi la catedra de pictură a Institutului „Ion Andreescu” (1974-1994). Membru al Filialei Cluj a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1969, a deschis zeci de expoziții personale și a participat la peste 300 de expoziţii de grup, în ţară şi în străinătate, având lucrări în colecţii personale şi muzee din țară și de peste hotare. A fost distins cu numeroase ordine, premii şi diplome de excelenţă.

Manuela Botiș

Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, clasa prof. univ. Vasile Crişan şi conf. univ. Raveca Brânzaş, Manuela Botiş a participat, din 1986 până în prezent, la peste 300 de expoziţii de artă decorativă şi pictură, atât în țară, cât și în străinătate. Din 1996, artista este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar din anul 2012 este membră a Organizaţiei Olympic Fine Arts. Lucrări semnate de artistă se află în colecții particulare din Europa, Asia, America, Australia. A fost distinsă cu numeroase premii, medalii și diplome de excelență.

Manuela Botiș (cu bluză verde) și mama sa, Lila, căreia i-a dedicat expoziția

Foto credit: Feleki István

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *