EXPOZIȚIE LA MUZEON. Lumea văzută prin ochii artiștilor evrei ai Școlii băimărene de pictură

Categorii: Pictură, Vizual

Muzeon, muzeu de istorie a evreilor din Cluj-Napoca, vă invită marți, 6 decembrie, la vernisajul expoziției Lumea văzută prin ochii artiștilor evrei ai Școlii băimărene de pictură. Evenimentul va avea loc la ora 17:00, la Muzeon, pe str. Virgil Fulicea nr. 3, în Cluj-Napoca.

Expoziția prezintă o selecție de opere de artă realizate de artiști evrei din cadrul Școlii băimărene de pictură, în secolul XX. Expoziția se remarcă prin faptul că pune la dispoziția publicului lucrări rar expuse până în prezent, dar mai ales prin faptul că o parte din acestea vor fi expuse în premieră pentru public. 

Operele de artă sunt picturi în ulei pe pânză, litografii și desene în acuarelă realizate de artiști evrei precum Alex Leon, Hugó Mund, Vasile Kázár, Sándor Ziffer, József Klein și Endre Vadász. Expoziția a fost organizată și curatoriată de Muzeon, în colaborare cu Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș.

Școala de pictură de la Baia Mare a fost o mișcare artistică înființată în perioada Belle Époque, care a dat orașului și denumirea de „oraș al pictorilor”. Colonia băimăreană din cadrul Școlii de pictură a atras, de-a lungul unui secol de activitate artistică neîntreruptă, peste 3.000 de artiști plastici din Europa Centrală și de Est.

Expoziția se poate vizita gratuit în perioada 6 decembrie 2022 – 15 ianuarie 2023, de marți până duminică, între orele 10:00-18:00, la Muzeon, pe strada Virgil Fulicea, nr. 3, în Cluj-Napoca.

Muzeon este un muzeu inovator, fondat în 2020 dintr-o inițiativă privată. Muzeul spune povești ale comunității evreiești din Cluj prin intermediul a trei ghizi audio diferiți: Julia, Paul și David. Toate informațiile din muzeu, inclusiv ghidul audio, sunt disponibile în română, engleză și maghiară și în versiune text în ebraică, franceză și spaniolă. Misiunea muzeului este de a le oferi vizitatorilor o experiență de învățare memorabilă, fără efortul de a învăța. Muzeon se bazează aproape în întregime pe narațiune audio și vizuală, astfel încât să ușureze experiența de învățare. Folosind puterea poveștilor spuse la persoana I, în combinație cu instalații artistice și vizuale, Realitate Virtuală și artefacte, muzeul reușește să aibă un impact semnificativ asupra celor care îi trec pragul. 

 Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» prezintă aproape 400 de lucrări realizate exclusiv de artiști care au lucrat și creat la Baia Mare din 1896 şi până în prezent. Pe parcursul existenței mișcării artistice la Baia Mare s-a consolidat una dintre cele circa 40 de reputate „colonii” europene de la cumpăna secolelor XIX-XX, fiind printre puținele în care viața artistică s-a desfășurat neîntrerupt timp de mai bine de un secol, aici lucrând peste 3.500 de artiști plastici din țară și din spațiul central și est-european. De la 195 de piese înregistrate în anul 1960, când a fost înființată Colecția de artă românească modernă și contemporană în cadrul Muzeului Regional Maramureș, în prezent s-a ajuns ca, prin achiziții, transferuri și donații, în patrimoniul muzeului să existe peste 3.900 de lucrări de artă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *