Diana Bodea este o clujeancă care a decis să emigreze din ”orașul de cinci stele” Cluj-Napoca. Licențiată în istoria artei și vorbitoare cursivă de limba engleză, atrasă de cultură, aceasta a ales Londra, una din marile capitale ale lumii, un oraș cu totul special.
De curând ea face tururi ghidate în Londra.
Reporterul Clujul Cultural a discutat cu Diana Bodea despre emigrare, adaptare, Londra, ce vrea să facă și face acolo și Brexit cu consecințele sale.
Reporter Clujul Cultural: Diana, de ce ai plecat din Cluj?
Diana Bodea: Plecarea din țară a fost hotărâtă împreună cu soțul meu, cândva în august, septembrie anul trecut. Am plecat din dorința de a experimenta ceva nou. Interesant e ca nu am vizitat niciodată Londra sau Marea Britanie înainte să ne mutăm aici. Deci pot spune că a fost o ușoară nebunie, dar în cel mai bun sens.
CC: Cum și când ți-a venit ideea cu tururile ghidate?
În aproape un an de când m-am mutat la Londra, m-am îndrăgostit de acest oraș. De vibrația pe care o emite, de istorie, de muzee. În plus, locuind în Londra, toți prietenii te vizitează. Venind în vizită, logic, trebuie să le prezinți orașul! Pot spune că prietenii mei, împreună cu pasiunea pentru istorie și plimbările nesfârșite prin Londra mi-au dat ideea. Până la urmă, de ce să nu lucrezi ceva ce-ți place?
CC: Cum te-ai acomodat?
Acomodarea a fost ușoară, fiind alături de soțul meu și o parte din prietenii și familia mea, care deja locuiau aici de mai mult timp. Integrarea a fost ușoară și datorită faptului că, vorbind limba engleză, poți să relaționezi mult mai ușor. Deși pot spune că în primele două săptămâni aveam impresia ca nu mai știu engleză deloc și că n-o să-i înțeleg niciodată pe oamenii de aici! După aproape un an pot să deosebesc toate accentele, de la cel scoțian, cel din nordul sau sudul Angliei, până la cel din Țara Galilor. Important în procesul de acomodare e contactul permanent cu „băștinașii”! Dacă rămâi doar între cunoștințe, fără nici un contact real cu localnicii, nu ai cum să te integrezi. Am auzit de cazuri de români care nici după 10 ani nu vorbesc engleza, din cauza faptului că nu au ieșit din comunitatea lor. În concluzie, pot spune că m-am acomodat foarte ușor.
CC: Diferențe între Londra și…Cluj?
Prima și cea mai mare diferență sunt muzeele. Sunt multe, celebre și gratuite! Singurele expoziții care se plătesc sunt cele temporare. În schimb, dacă ai un card anual de membru (care costă între £55 și £80 pe an), intri gratuit la orice expoziție, inclusiv la cele sold-out (cum a fost cazul la „Christian Dior: Designer of Dreams”, de la Victoria and Albert Museum sau „Van Gogh and Britain” de la Tate Modern). De asemenea, dacă alegi să vezi un palat regal, indiferent dacă e Buckingham Palace sau Windsor Castle (care se afla la 25 mile/40 km de centrul Londrei), sau Hampton Court, odată ce ai terminat turul, la ieșire poți opta pentru One Year Pass, adică, timp de un an intri gratuit la orice expoziție sau pur și simplu, revizitezi palatul. Pot să spun cu mâna pe inimă că am văzut în Londra toate albumele de artă, live. Și asta e extraordinar! Un alt domeniu în care, păstrând proporțiile binențeles, pot spune că ambele orașe excelează, sunt multitudinea de evenimente și viața culturală. Pot spune că am fost șocată de viața culturală londoneză, de multitudinea de evenimente, pe absolut toate palierele, de la film, artă, muzică, teatru, operă. Trebuie să faci o selecție riguroasă înainte să ieși în oraș, și în Londra chiar nu e ușor!
D.P.: Ți-e frică de Brexit?
De ce mi-ar fi frică? Nouă, imigranților, chiar nu avem de ce să ne fie „frică” de Brexit. Atâta timp cât ai documente, un job și îți vezi de ale tale, chiar nu e nici un stres. Doar persoanelor neinformate le este frică de Brexit! Încă o chestiune: britanicii, datorită fostului Imperiu (eu consider că există în continuare sub denumirea de Commonwealth), au imigranți încă din secolul XV, adică de pe la 1400… De ce ar vrea să plecăm? Și nu discutăm de legenda aia care spune că românii fac toate joburile nedorite de englezi! Complet fals! Cunosc multe persoane din România care lucrează în diverse domenii, de la experți financiari în City of London, până la baby-sitter pentru familii foarte bogate, sau, din contră, cu companii și afaceri prospere aici, în Londra. Din ce am văzut și interacționat cu englezii, românii sunt foarte apreciați, percepuți ca oameni muncitori, de cuvânt, faini!
Mulțumesc
2 thoughts on “O clujeancă îi învață pe turiști ce înseamnă cultura și frumusețea Londrei”