Despre Pulberăria orașului și Cetățuie

Categorii: Clio, Actualitate

O nouă serie de dezbateri din ciclul „Povești despre Cluj” a avut loc recent în spațiul H33, situat pe Horea nr. 33, în organizarea Asociației Vechiul Cluj. 

Acum tema a fost „Poveștile Cetățuii-Dacă aceste ziduri ar putea vorbi”.

Invitat permanent a fost istoricul Tudor Sălăgean iar invitați speciali cercetătoarea Rebekah Jorgensen și arhitectul Szabolcs Guttmann. Au mai participat studenții Adelina Bulibașa, Alexandra Sucioaia și Lucian Matei

Discuțiile s-au focusat pe invitații vor vorbi despre fortificația habsburgică de pe dealul Cetățuia.

 

Fortificația Vauban a Cetățuii. foto de arhivă

 

Reamintim că Cetățuia este un deal din Cluj, situat la nord de Parcul Central, numit așa dupa cetatea fortificată care a fost construită pe acesta între anii 1714-1723, de armata imperială habsburgică, având rolul strategic de supraveghere a orașului.

Proiectul fortificației stil Vauban, i-a aparținut arhitectului militar italian Giovanni Visconti, și a fost aprobat de Consiliul de Război de la Viena în 1713 și de președintele acestuia, Eugeniu de Savoia.

Visconti este cel care a proiectat și cetatea Alba Iulia, participând la primii doi ani de construcție, murind apoi de ciumă. Este înmormântat în Catedrala romano-catolică din cetate.

Aspect de la intalnirea de la H33

Clujenii care au participat la H33 au aflat de la invitat Rebekah Jorgensen că a a studiat la Cluj (bursă fulbright). I-a plăcut istoria locului .UBB i-a propus acesteia  o colaborare pe tema Centenarului. Cercetătoarea a decis să facă un documentar despre un loc cu istorie adică despre Cetățuie. Acest film va  rula în 6-7 iunie, în localul Gazette, de la or 18.00, proiecții gratuite la o sală cu 50 de locuri. 

Locul cu istorie este  Pulberăria de pe Cetățuie. Proiectul: „Dacă aceste ziduri ar putea vorbi” e un spectacol interactiv. Clădirea pulberăriei împlinește 300 de ani. Practic proiectul este o piesă de teatru interactiv care prezintă istoria de 300 de ani a pulberăriei (o interpretare artistică a istoriei). 

De asemenea, studenții au povestit cum au decurs cercetătirile în cadrul proiectului.

Arhitectul Szabolcs Guttman

Al doilea invitat, arhitectul Szabolcs Guttmann a povestit cu precădere despre experiența sa de la începutul carierei sale din Sibiu (demolările), ucenicia lângă Ion Bucur  și colaborările cu Paul Liedermeier și Hermann Fabini. El s-a focusat pe experiența cu restaurarea monumentelor din anii 2000. 

Concluzia sa: „30 de ani dacă nu pui mâna, se vede”

Proiectul „Povești despre Cluj” se află la a V-a ediție și este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Municipiul Cluj-Napoca și al Consiliul Judetean Cluj.

Un răspuns

  1. uf, mai mult agrija in editare, in formulari…Pacat de asemenea subiecte si de asemenea proiecte interesante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *