A murit profesorul și speologul Iosif Viehmann

Categorii: Actualitate, Clio
Etichete: Cluj, deces, viehmann

Marele profesor și speolog Iosif „Pepi” Viehmann a murit astăzi, la 91 de ani. Speologul era ultimul discipol al lui Emil Racoviță.

În ultimul an speologul a fost nevoit să stea mai mult în pat.

Profesorul Viehmann a fost unul din speologii importanți ai României, cunoscut pentru experimentele sale din peșterile României.

Clujulcultural.ro a asistat și relatat de la ultima sa conferință despre Emil Racoviță și expediția Belgica.

pepi
Profesorul Iosf Viehmann (c) Dan Bodea

De asemenea, Viehmann a fost unul din jazzmanii mari ai Clujului, mentor,  membru fondator si apoi de onoare al Clubului Dr. Jazz înfiintat de prof. dr. Mircea Cazacu care acum își are sediul la Casa de Cultură a Studenților, fiind condus de profesorul Stefan Vannai.

Viehmann a fost numit cetățean de onoare al județului de Horia Uioreanu.

„Din păcate de azi suntem mai săraci spiritual și rămânem doar cu amintirile excepționale. A plecat dintre noi cel care a fost eminentul prof. dr. Viehmann Iosif(Pepi), speolog, elev al marelui Emil Racoviță, mare iubitor de muzică și erudit într-ale jazzului, un spirit deosebit care răspândea căldură, umor, cultură, seninătate! Mulțumesc pentru că v-am cunoscut domnule profesor! Drum bun printre stele! Dumnezeu să vă odihnească!Condoleanțe familiei”,  este un mesaj pe facebook al unui admirator si cunoscut, Paul Pandrea.

12 răspunsuri

 1. A iubit enorm zona Ghetarului de la Scarisoara,si nu uita sa faca ,cunoscuta aceasta zona aproape peste tot unde umbla. O mare pierdere si pentru noi motii. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 2. O mare pierdere pentru Clujeni, si pentru Romania.
  Un profesor deosebit un om despre care doar de bine se poate zice cu adevarat.

 3. In ultimul an s-a bucurat de nasterea unui nepotel, de vizitele rudelor, studentilor, colegilor si prietenilor, de muzica lui preferata, si-a facut noi prieteni, a ras, a glumit, a iubit si a fost iubit. Drum bun, dragul meu!

 4. Drum bun,Pepi!
  Sunt onorata ca te-am cunoscut!Eu si fratele meu te vom purta mereu in sufletele noastre datorita amintirilor fara pereche ramase din turele facute impreuna,de la congrese ori sesiuni de speo, de la serile speo la casa de cultura,si multe alte evenimente.
  Ramas bun, OM Minunat!

 5. Uioreanu delicventul Liberal trebuia scos din comentar asa doar sa nu-i umbrim amintirea lui Pepi……RIP

 6. un om deosebit inimos,bun educator, sunt privilegiata ca l-am avut pe Pepi ca prieten, am mers des in pesteri cu el, a dechis orizonturi multor tineri. e o mare pierdere.

 7. Omul de aleasa cultura plin de spirit, prin timp va supravietui prin alesi discipoli dar si prin urme ce cu generozitate le-a lasat sperand la educatie civica si culturala a celor ce l-au cunoscut.
  Neobositului, odihna meritata , dar nedeorita!
  Un umil discipol
  Mircea Albu

 8. Un om nemaipomenit de bun și inimos, cu un dezvoltat simț al umorului, calități mai rar întâlnire azi. Unul din cei mai mari colecționari de jazz, un om de la care învățat ceva nou la fiecare întâlnire. Îl cunoșteam de mic de la tata, și din taberele organizate de el, de speologie, cățărări și concertele de jazz , la care era omniprezent.
  O mare pierdere pentru Clujeni, o Enciclopedie de Cultură și Istorie, și Istoria Muzicii.
  Îți mulțumesc că te-am cunoscut Pepi Vieman. Să te odihneși în pace !

 9. ‘Ultimul an speologul l-a petrecut la pat’

  Pe langa formularea fara noima (‘Ultimul an speologul…), informatia de mai sus este gresita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *