Marşul disperării. Artistul plastic Erno Bartha, drum pe jos de 100 de zile până la Londra

Esenţial Vizual

EXCLUSIV. Ce nu fac artiştii pentru lucrările lor? Orice, ar spune un cunoscător! Şi aşa şi este. Unii se bat ca nişte Don Quijote, doar pentru principii, idealuri şi drepturi. Alţii pentru chestiuni mai concrete, drepturi de autor, bani, avantaje.

Cunoscutul artist plastic clujean Erno Ciupe Bartha a ales şi don quijotismul dar şi încercarea de a impune nişte reguli, de a găsi soluţii la o stare de fapt ce durează de trei ani.

Duminică, cu ocazia aniversării unui an de la înfiinţarea Arkhai Park, situat în satul Vlaha, comuna Săvădisla, judeţul Cluj,  loc unde este stabilit artisul, practic un superb parc împânzit de lucrări plastice ale acestuia, Bartha a anunţat noul său demers în faţa a 120 de invitaţi.

Pentru că lucrările sale expuse la Olimpiada din Londra 2012, au fost uitate, încă imediat după vernisaj, la care artistul nu a reuşit să participe, una dintre ele a fost închisă într-un loc fără acces,  culmea, în parcul Victoria, iar alte două din totalul de trei duse la Londra nu au menţionate pe ele numele lor şi al artistului, acesta a decis să ia măsuri. Să protesteze inedit. Să acţioneze şi să repare situaţia. El doreşte ca statuia din Parcul Victoria, care e într-un loc îngrădit, fără vizibilitate,  să poată fi vizitată iar pe celelalte două să fie trecute titulatura lor şi a artistului. Investiţia în lucrări e a artistului clujean.

„Vă spun că  aşa nu se mai poate, că situaţia e dezamăgitoare. Anunţ că voi pleca împreuna cu  prietena mea Bács Ildikó pe jos la Londra! Vom porni în 18 iulie. Vor fi 100 de zile foarte grele dar trebuie făcut ceva cu sculpturile mele”, a spus Bartha.

Noul proiect al artistului e menit să​ atrag​ă​ arti​şti ​din diferite domenii mai aproape de valori comune. „E pentru dragostea pentru art​ă​, pentru dreptate ​ş​i pentru libertate, recunoaş​terea valorilor artistice, respectarea operelor de artă​ ​ş​i implicit a arti​ş​tilor”, a mai spus Bartha.



„Nature in the City”  s-a număr​at​ printre cele 18 proiecte selectate de Institutul Cultural Român (ICR) pentru a reprezenta România la Olimpiada Culturală de la Londra, program lansat încă din 2008 de autorităţile britanice pentru a asigura o complementaritate culturală​ a​ Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2012. ​Î​n cadrul proiectului artistul a realizat trei sculpturi de dimensiuni monumentale:  ​între ​9 metri înălţime​ şi​ 12 metri lăţime​:​

 „Zgârie Nori“, „Pasărea“ şi „Spirala Timpului“, inspirate din istoria şi simbolistica Jocurilor Olimpice. Lucrările au fost amplasate în iulie-august 2012 în Victoria Park şi Pleasure Gardens.

aRKHAIArkhai Park va fi în continuare deschis, în această vară vor avea loc evenimente iar artiştii plastici care vor să expună sunt rugaţi să ia legătura cu Fundaţia Arkhai Park, la fel toţi cei care doresc să îl sprijine pe artist în demersul său care se arată unul dificil.

Reamintim că proiecţia în premieră naţională a filmului „Comoara” de Corneliu Porumboiu, premiat la Festivalul de Film de la Cannes a avut loc la Arkhai Park!.

Vă oferim o galerie foto:

3 thoughts on “Marşul disperării. Artistul plastic Erno Bartha, drum pe jos de 100 de zile până la Londra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *