La Filarmonică, ”Gradus ad Parnassum II”, un concert de… concerte

Muzica Spectacol

 

În mod tradițional, luna mai marchează colaborarea Filarmonicii de Stat „Transilvania” cu Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă”, Gradus ad Parnassum II fiind un concert de concerte în cadrul căruia melomanii sunt invitați să îi asculte pe cei mai tineri muzicieni, ce se pregătesc să devină soliștii / interpreții scenelor muzicale românești sau internaționale. Concertul este unul foarte important pentru soliștii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”, deoarece prezența elevilor pe binecunoscuta scenă a Filarmonicii clujene se constituie într-o carte de vizită absolut necesară în promovarea viitoarei cariere a tinerilor artiști. 

Concertul va avea loc marți, 23 mai 2023, de la ora 19, la Colegiul Academic

Despre lucrări

Gradus ad Parnassum II propune spectatorilor un program variat, ce acoperă perioade diferite ale istoriei muzicii, de la creații clasice la lucrări, poate, mai puțin cunoscute melomanilor amatori, interpretate de tinerii muzicieni la flaut, violoncel, vioară sau clarinet. Solo-ului de Concert nr. 6 pentru flaut de Jules Demerssemann, cunoscut și sub numele de Concertul Italian, i se alătură o altă creație pentru flaut, și anume Balada pentru flaut şi orchestră, op. 288 de Carl Reinecke, compoziție de la începutul sec. XX.  

Haydn, la rândul său, este prezent în programul serii de marți, 23 mai 2023, cu Concertul pentru oboi în Do major și Concertul nr. 1 în Do major pentru violoncel, acesta din urmă fiind una dintre cele mai importante compoziții dedicate acestui instrument. 

Compus de Carl Maria von Weber pentru clarinetistul Heinrich Bärmann în 1811, Concertino pentru clarinet în Mi bemol major, op. 26 este o lucrare care se desfășoară într-o singură parte, fiind concepută sub forma unei teme cu variațiuni. 

În sfârșit, vioara este prezentă pe scenă cu Max Bruch – Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară, op. 26, poate unul dintre cele mai populare concerte pentru vioară din întregul repertoriu universal. Acest concert a cunoscut două variante, prima, cea din 1866, fiind interpretată de către violonistul Otto von Königslow, sub bagheta dirijorală a lui Bruch însuși, pentru ca cea de-a doua versiune, din 1867, să fie cântată pe scenă în 1868 de către Joseph Joachim avându-l ca dirijor pe Karl Martin Rheinthaler.

Despre soliști

Rebeca-Denisa Badea (flaut), Maksay Gergő-Mátyás (violoncel), Fehér Máté (violoncel), Teodor Lionte (clarinet), Filip Cristian Cuşmir (vioară), Edvin Teodorescu (oboi) și Riana Vanessa Savu (flaut), cei șapte soliști ai concertului Gradus ad Parnassum II, sunt elevi de liceu în cadrul Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”. Deținători a numeroase premii importante în concursuri naționale și internaționale, printre care Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală, Concursul Național de Interpretare Instrumentală Lira de Aur, Concursul Național Vasile Sândean Ovadiuc, Concursul Internațional Città di Massa (Italia), Competiția Internațională Nouvelles Etoiles (Franța), ș.a., tinerii soliști au și o bogată activitate în cadrul unor orchestre precum Orchestra Sinfonietta și Orchestra Română de Tineret, perfecționându-se permanent prin participarea la cursuri de măiestrie în plan intern sau internațional.

Néstor Bayona

Néstor Bayona şi-a început formarea muzicală ca pianist, la Colegiul Regal de Muzică din Manchester, continuând apoi studiul pianului, dar şi al dirijatului la Conservatorul din Geneva. Şi-a finalizat pregătirea ca dirijor la Universitatea de Arte din Berlin, cu Steven Sloane şi Harry Curtis. Ca solist şi muzician de cameră, a cântat în săli ca Palau de la Música Catalana, Filarmonicile din Berlin şi Luxemburg, Wigmore şi Purcell Room din Londra.

Colaborarea lui Néstor Bayona cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” a început odată cu înregistrarea în studio a operei La fanciulla del West de Puccini, pentru care i-a fost asistent dirijorului Lawrence Foster. Mai apoi, a dirijat la Cluj Concertul de Anul Nou din 2019. Néstor Bayona dirijează frecvent Orchestra Filarmonicii din Marsilia (în concerte ca cele din Grand Théâtre  Aix-en-Provence sau din Festivalul Internaţional de Pian La Roque d’Anthéron). A colaborat cu Orchestra Simfonică din Bochum, Opera Comică din Berlin, Opera din Frankfurt, Orchestra Simfonică Germană şi Orchestra din Extremadura. A fost asistentul dirijorului Henrik Nánási pentru producţia operelor Cavalleria rusticana şi Paiaţe la Gran Teatre del Liceu din Barcelona, unde a lucrat îndeaproape cu Roberto Alagna şi Aleksandra Kurzak. De asemenea, a colaborat cu dirijorii Marin Alsop, Lionel Bringuier, Peter Eötvös, Daniele Gatti, Domingo Hindoyan, Neeme Järvi, Susanna Mälkki, Ingo Metzmacher şi Pinchas Steinberg.

În stagiunea trecută, Néstor Bayona a debutat ca dirijor la Palau de la Música Catalana, cu Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artistic de Barcelona, într-un program cu muzică de Joan Manén, Lamote de Grignon şi Marc Migó. De asemenea, în luna septembrie a anului trecut, a lucrat cu orchestra noastră, ca pianist şi dirijor asistent al lui Lawrence Foster, pentru concertul din cadrul Festivalului „Enescu”, cu varianta camerală a operei Lulu de Alban Berg. 

La începutul stagiunii 2022/2023, Néstor Bayona a fost asistentul dirijoarei Marin Alsop, într-un turneu în Japonia cu Orchestra Naţională Simfonică Radio din Polonia, al cărei dirijor în rezidenţă este. Tot în această stagiune va fi asistent al producţiei cu opera Gianni Schicchi de Puccini, la Filarmonica din Liverpool, şi va debuta cu Orquestra Simfònica del Vallès, pentru finala Concursului de Pian „Ricard Viñes”.

De unde luați bilete

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau 0264-430.060) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Concert simfonic – dirijor Néstor Bayona 

Marţi, 23 mai 2023, ora 19

Colegiul Academic

Gradus ad Parnassum II

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Néstor Bayona dirijor

Solişti – elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”

Rebeca-Denisa Badea flaut

Maksay Gergő-Mátyás violoncel

Fehér Máté violoncel

Teodor Lionte clarinet

Filip Cristian Cuşmir vioară

Edvin Teodorescu oboi

Riana Vanessa Savu flaut

În program

Jules DemerssemannSolo de concert nr. 6

Joseph Haydn

Concertul nr. 1 în Do major pentru violoncel (p. I)

Concertul nr. 1 în Do major pentru violoncel (p. II-III)

Carl Maria von WeberConcertino pentru clarinet în Mi bemol major, op. 26

Max BruchConcertul nr. 1 în sol minor pentru vioară, op. 26 (p. III)

Joseph Haydn (atribuit) – Concertul pentru oboi în Do major (p. I)

Carl ReineckeBalada pentru flaut şi orchestră, op. 288

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *