Kelemen Hunor, ministrul Culturii, despre situaţia de la MNIT: Din păcate, nu pot să fac minuni

Actualitate Clio

Blocajul de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) continuă! Prezent la Cluj,  Kelemen Hunor (UDMR), ministrul Culturii, a făcut precizări pe subiect dar nu are încă o soluţie, informează publicaţia electronică  Ziar de Cluj.ro.  MNIT are toate şansele să rateze anul 2015, in care Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului, menţionează publicaţia citatăă. Ministrul a susţinut că se caută solutii.

„N-aş putea să spun care e soluţia, pentru că sunt mai multe probleme. In primul rând, există acolo un proces privind amenajarea muzeală, şi, până nu se termină, nu vom deschide file de buget, aşa cum nu am deschis nici în 2010 , nici în 2011, nici în 2012. Ultima filă de buget a fost deschisă înainte să ajung eu la minister, în 2009”, a explicat el pentru ZiardeCluj.ro
Oficialul a informat că  e obligatoriu ca litigiile pe rol să fie finalizate.

MNIT subsol
Subsolul MNIT-foto voceatransilvaniei.ro

 

Reamintim că, recent, prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan,  a coborât în pivniţa MNIT, unde zeci de mii de exponate sunt adăpostite în condiţii precare.

„Ministrul Culturii este foarte decis sa ne ajute. Singurul lucru pe care il asteptam este sa se deblocheze juridic niste lucruri. Sunt niste procese pe rol, eu trebuie sa ma interesez care e situatia acolo. Suntem intr-o situatie absolut jenanta cu aceasta comoara a Transilvanei care sta, din pacate, de atatia ani la demisol. Solutia concreta e deblocarea juridica si domnul ministru ne-a promis sustinere financiara cu prioritate. Nu mai putem continua inca nu mai stiu cati ani in situatia aceasta, o sa fim Capitala Tineretului si noi stam la demisol!”,a spus Vuscan pentru Ziar de Cluj.ro

„Pe de alta parte, pentru consolidarea si renovarea muzeului vom cauta bani, dar in 2015. In acest an nu avem bani, asa am mostenit bugetul – mostenirea grea. Nu avem posibilitatea in acest an sa intervenim in forta, dar proiectul exista, a fost facut. Am vorbit si astazi cu doamna director (Carmen Ciongradi, directorul MNIT, n. r.), dupa Paste mai vedem cum stau lucrurile. Din pacate, nu pot sa fac minuni. Am fi vrut sa cumparam Continentalul pentru muzeu in 2011, impreuna cu Emil Boc, cand era prim ministru. Din motive juridice nu s-a putut, cu toate ca aveam bani locati pentru acea investitie. In continuare cautam o solutie. Va fi o prioritate pentru noi, e un muzeu important, o institutie importanta. Eu incerc sa caut o solutie sa incepem lucrarile, dar nu pe partea de amenajare muzeala. Acolo vom astepta decizia instantei, exista un proces cu Curtea de Conturi si exista o cercetare din partea altor institutii”, a mai spus ministrul Culturii pentru publicaţia citată.

1 thought on “Kelemen Hunor, ministrul Culturii, despre situaţia de la MNIT: Din păcate, nu pot să fac minuni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *