INTERVIU. Nicolae Vădan, lutier: ”Suntem doar patru în Cluj”

Interviu

Un lutier este o persoană care confecţionează instrumente muzicale cu coarde şi arcuş: viori, viole, violoncei, contrabaşi şi accesorii pentru acestea, folosind cu preponderenţă unelte de lucru manuale. Acesta realizează instrumente muzicale al căror principal scop este obţinerea unui sunet plăcut al instrumentului. El foloseşte ca materie primă lemnul şi în foarte mică măsură produsele prefabricate din lemn. Unul dintre cei mai buni lutieri ai Clujului este Nicolae Vădan.

Acesta s-a nascut în data de 26 februarie 1960, în Satul Rusești, comuna Râșca, Județul Cluj. Acesta este unul dintre puținii lutieri ai Clujului și face această meserie de mai bine de 20 de ani. De dimineața până seara stă în atelierul său de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Atmosfera din micul atelier de la Conservator pare desprinsă din alte timpuri, unde lemnul și vioara sunt puse la loc de cinste. Cămăruța este plină de viori care așteaptă să fie reparate, lemne pentru prelucrat sau diverse componente de instrumente. Totul pare dezordonat la prima vedere, însă lutierul Nicolae Vădan știe cu precizie unde își are locul fiecare obiect. Lutierul Nicolae Vădan a construit până acum aproape 100 de instrumente performante, care corespund nu doar interpretării muzicii populare ci şi a celei clasice, instrumentele sale calificându-se şi în acest domeniu si reuseste să ridice arta construcţiei de instrumente muzicale la rang de meserie nobilă.

Când ați avut această pasiune pentru construcția de instrumente muzicale?

Chiar de când eam mic am avut o înclinație în a lucra cu lemnul, încă de când mergeam cu tatăl meu după lemne prin pădurile Localității Tarnița din județul Cluj.

Cum de ați ajuns să practicați această meserie?

 Eram într-un turneu în străinătate cu orchestra ansamblului de foclor din Cluj din care făceam parte, iar la un moment dat s-a stricat contrabasul de la orchestră. Neavând cine să-l repare în acel moment, eu fiind templar de meserie i-am zis dirijorului de la orchestră că încerc eu să-l repar. Toată lumea a rămas surprinsă la final de faptul că am reușit să repar contrabasul cu minimul de scule pe care le aveam la îndemână și fără să cunosc această meserie. Dirijorul văzând ce treabă am făcut a fost foarte încântat și a zis “Băiete trebuie să te duc la cineva să inveți această meserie”.

 De la cine ați învățat să faceți viori?

Dirijorul de la orchestră m-a dus la domnul Pavel Onoaie, care era lutierul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, un om de la care am învățat și furat cât de mult am putut, tainele construcției de a crea instrumente din lemn, de la cum se dimensionează, taie, șlefuiește un lemn până efectiv la construcția unei viori. Am fost uncenicul domnului Pavel timp de opt ani, iar după ce acesta a plecat i-am luat locul.

 Au ajuns lutierii o raritate în Cluj-Napoca în ziua de astăzi?

Din păcate da, suntem doar patru contructori de viori în Cluj, și îmi pare rău că nu este o școală în oraș în care și alte persoane să învețe această meserie.

 Ați învățat pe cineva să construiască viori?

Da, pe fratele meu mai mic care mi-a fost ucenic timp de șapte ani, zi de zi, pe urmă am aranjat să meargă în Spania la specializare unde a stat un an de zile, iar după ce s-a întors, lutierul de la liceul de muzică, domnul Dinu Fărcaș a ieșit la pensie și acesta s-a angajat acolo.

 În prezent aveți pe cineva în ucenicie?

Da, nepoțelul meu de cinsprezece ani, dar încă este prea mic pentru a ști sigur dacă are înclinație așa mare pentru această meserie.

 Domnule Vădan cam cât durează să faceți o vioară?

Aproximativ două-trei luni, ca să iasă un instrument bun. Desigur că poți să-l faci și mai repede dar cu cât pui mai multă pasiune și dragoste în ceea ce faci cu atât iese un lucru mai bun.

Care este lemnul pe care îl folosiți la construcția viorilor?

Eu de obicei folosesc paltin creț de zona Munților Apuseni. Deoarece Paltinul creț este paltinul de munte cu fibra ondulată, iar acest defect dă lemnului o rezonanță specială și de aceea este foarte căutat pentru fabricarea instrumentelor.

 Cam care este prețul unei viori create de dumneavoastră?

Depinde, aproximativ de la o mie de euro în sus.

 Ce părere aveți că ați fost declarat “Tezaur Uman Viu”?

 Sincer să fiu nu mă așteptam la acest merit, însă lumea care mă cunoaște poate să spună dacă merit acest titlu sau nu.

 Suntem pe final….aș vrea să vă rog dacă puteți să ne cântați o melodie pe vioara făcută de dumneavoastră?

 Sigur că da, nu am mai cântat de mult dar încercăm.

Vă mulțumesc 

Cu mare placere, îți mulțumesc și eu pentru această ocazie.

Interviu de Goia Andrei-Gabriel, student, an 1, jurnalism,  UBB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *