Azi a început Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT), este ediția numărul 9. Siteul Clujul Cultural, partener media, a realizat un interviu cu directorul FICT, poetul Gabriel Bota, informatician la bază și absolvent de filosofie.
Clujul Cultural: Ce propune nou FICT 2023 față de restul edițiilor?
Gabriel Bota: Aș spune că multe lucruri. Un spațiu generos pentru edituri, în primul rând, de expunere. Vin peste 40 de edituri inclusiv stand cu muzică, cd-viniluri, cu reduceri, toate editurile mari ale României sunt la Cluj-Napoca, de astăzi până duminică. Cărți bune, cărți rare, pe care poate în librării nu le găsești desi ar trebui. Apoi multe evenimente conexe, atractive. Totul e pe siteul si pagina de facebook FICT.
Clujul Cultural: Am observat un focus pe inteligența artificială. Pune ea în pericol lectura sau o încurajează?
GB: E discuția zilei, ca să zic așa. Da, facem o serie de dezbateri unicat, propunem o serie de dezbateri cu invitați puternici, din tech, intelectuali publici, oameni din industria cărții. ”AI și cartea” este ea intitulată. Adică vrem să chestionăm cum ne afectează AI-ul? La ce ne putem aștepta? Vine inclusiv managerul pe România al unei companii de talia Microsoft, apoi fostul CEO de la NTT Data, mare companie japoneză, filosoful Ciprian Mihali si altii. Va fi interesant, atractiv.
Clujul Cultural: Dar am văzut și scriitori tari străini invitați…
Avem patru scriitori cu care ne mândrim că i-am adus. In primul rand e scriitorul și scenaristul mexican Guillermo Arriaga, care e o vedetă la Hollywood, scriitoarea italiană Dacia Maraini, o celebritate în Peninsulă, e David Machado din Portugalia și Dimitrios Kanellopoulos (Grecia).
Sunt senzaționali toți. Au programate lansări și întâlniri cu publicul în lounge-ul FICT. Arriaga va participa si la proiecția unui film celebru pe scenariul său realizat de nu mai puțin celebrul regizor mexican Inarritu, duminică, la Cinema Victoria, la ora 20.30. Dar avem în total 40 de lansări de carte.
Echipa FICT
Totuși Gabriel, ultimele date ale Institutului Naționa de Statistică arată dramatic. 11, 1 milioane de români nu au citit o carte în 2022! Cum comentezi?
Este șocant. Am văzut datele. Este o lipsă de strategie națională totală de sprijin a industriei cărții. Nu pot altcumva explica efectiv…
Vezi vreo soluție?
Să ne punem toți la aceeași masă, toți cei interesați de miracolul cărții și să facem o strategie națională pe care să o implementăm riguros.
Apropo, a fost greu să organizezi această a 9-a ediție?
A fost infernal, foarte greu, companiile răspund tot mai greu părții culturale…bine că a ieșit!
Mult succes!
Totul despre festival AICI