INEDIT. FOTO. Observator astronomic privat în Cluj, azi disparut

Categorii: Istoria Clujului

Electricianul Romulus Irimeș (1930-1978) a înființat un Observator astronomic privat în 1966, în localitatea Cordoș, la intersectia dintre Calea Baciului si Valea Seaca, pe un deal, scrie un pasionat de istorie de pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj. Electricianul primea corespondența pe adresa Comuna Baciu nr. 175/A, Cluj.

Până acum nu s-a știut că a existat un astfel de pasionat de astronomie care să construiască un..Observator astronomic. Datele si informatiile despre acesta sunt foarte sumare.

În acest moment observatorul nu mai există demult. Există doar Observatorul astronomic al statului, cel de lângă Grădina Botanică.

”Îl vedeam pe deal când mergeam în comuna Baciu din Județul Cluj în copilărie.” îți aduce aminte un internaut.

”Intrarea era de pe strada Observatorului (Baciu), pe scări din lemn. Eu am fost anul trecut însă n-am găsit observatorul. Sunteți siguri ca mai exista? Ca s-a construit destul de mult în zona…”, a scris un altul.

4 răspunsuri

 1. Articolul îmi amintește de adolescență .
  Stiam de existența observatorului dar nu l-am vizitat.
  Nu cunosc motivul pentru care cel care l-a construit a fost înfierat cu mânie proletară de către organele de partid din UBB.
  Totuși, pentru corecta informare a comunității clujene:
  1. Observatorul UBB aflat lângă Grădina Botanică nu este singurul din Cluj, ci singurul în care publicul are acces (în scop educațional).
  2. Cel mai bine dotat este observatorul astro din Feleac, aparține de Academia Română. Implicat în proiecte internaționale.
  3. Observatorul astro din Marisel. Dezvoltat si deținut de firma BITNET. Implicat în proiecte internaționale de supraveghere a sateliților. Acces restricționat.

  Or mai fi si mici observatoare deținute de amatori.

  Octavian Cristea

 2. Eu l-am văzut de pe șosea (margând spre Zalău). Părea a fi într-o mare de verdeață, vegetație neângrijită. Știam foarte puțin despre existența lui. La Casa Municipală de Cultură din Cluj (deasupra cinematografului Timpuri Noi) exista un mic panou (tablou) care prezenta acrivitatea observatorului, însoțită de fotografia micului observator. El purta numele lui Victor Anestin (vezi Wikipedia). La o ședință a consilierilor Comitetului de Cultură, prof. univ. Chișu, de la matematică, șef al Observatorului Universității, a vorbit în termeni foarte urâți despre acest observator. Nu știu de ce. Probabil avea argumente… (Tot ce am spus se referă la anii șaptezeci.) Nu știu când a dispărut din peisaj micul observator. Totuși, indiferent de argumente, el merită să fie pomenit pentru memoria locală.
  Adrian Grănescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.