Horia Bădescu împlinește 80 de ani. Lansare de carte: „rana ascunsă a fiecărei zile”

Categorii: Carte

Editura Școala Ardeleană și Fundația Transilvania Leaders invită publicul la o întâlnire cu scriitorul Horia Bădescu (n. 24 februarie 1943, Aref pe Argeș), la împlinirea vârstei de 80 de ani, joi, 23 februarie 2023, începând cu ora 17:00, la Centrul de Cultură Urbană – Casino, Cluj-Napoca în Parcul mare.

Cu acest prilej se va lansa noua sa carte de poeme, rana ascunsă a fiecărei zile, volum ce face parte din ciclul Cărțile viețuirii și apare în Colecția Echinox (Seria de poezie), sub egida Fundației Transilvania Leaders.

Prezintă: Irina Petraș, Marius Bojiță, Ion Pop, Mircea Popa și Vasile G. Dâncu.
Moderator: Daniel Moșoiu.
Moment poetic: Dorel Vișan.

„Intitulat «rana ascunsă a fiecărei zile», acest al cincilea volum al «Viețuirilor», apărut în seria de autor Horia Bădescu, cuprinde în special creații mai noi. În ele regăsim trăsăturile dintotdeauna ale poeziei sale – spiritualitatea, sentimentul întemeietor al rostirii, lirismul alimentat de mituri și o anumită sensibilitate metafizică –, alături de nuanțe și sonorități noi, de o carnalitate suavă, care începuse să se manifeste în creația sa încă din deceniul al nouălea al secolului trecut. O culegere adunând între coperte creația de adâncă maturitate artistică a unuia dintre cei mai importanți poeți români de azi, «rana ascunsă a fiecărei zile» ne propune o reîntâlnire cu o poezie încărcată de dramatism și de tensiune a emoției, o poezie a rafinamentului simplității și a convertirii spaimelor contemporane în rostire întemeietoare. Mă bucur să văd în această «ducere a gândului până la capăt» un semn al încrederii lui Horia Bădescu în poezie, în energia purificatoare a cuvântului, în permanența spiritului. Căci, spre a mă întoarce la titlul acestei postfețe («Lacrima din ochiul orb…»), prin cuvânt, poetul poate face să curgă o lacrimă chiar și dintr-un ochi orb…”, explică criticul literar Răzvan Voncu.

Horia Bădescu

Născut în 24 februarie 1943, Aref pe Argeș. Este poet, prozator și eseist, doctor în litere, jurnalist și diplomat; laureat al Premiului de poezie al Uniunii Scriitorilor și al mai multor premii ale Filialei Cluj a acesteia, al câtorva importante festivaluri internaționale, al Premiului „Mihai Eminescu” al Academiei Române (1991) și al Premiului European de poezie francofonă „Léopold Sédar Senghor” (2004); membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Scriitorilor Francezi, membru al Maison Internationale de la Poésie de Bruxelles și al CIRET, membru de onoare al Academiei Francofone și al Uniunii Poeților Francofoni. A publicat peste treizeci de volume de poezie, eseuri și romane, apărute în România, Franța, Belgia, Bulgaria, Macedonia, Spania, Vietnam. Membru fondator al grupării „Echinox” și al Societății Culturale și Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Comandor al Ordinului național român Meritul Cultural și cavaler al Ordinului național francez Les Palmes académiques. Printre cele mai recente volume: „O noapte cât o mie de nopți” (roman, Limes, 2011), „Cărțile viețuirii” (poeme, Eikon, 2013), „Roulette russe”  (poeme, Ed. L’Herbe qui tremble, 2015), „Zborul gâștei sălbatice” (roman, ed. a II-a, Școala Ardeleană, 2015), „Le poème va pieds nus” (poeme, Ed. l’Arbre à paroles, 2016), „Decameronice” (poeme, Școala Ardeleană, 2017), „Doar din pământul patriei”  (eseuri, Școala Ardeleană, 2018), „Joia patimilor” (roman, ed. a IV-a, Școala Ardeleană, 2018), „Căderea din Rai” (memorialistică, Școala Ardeleană, 2020), „Poduri și vămi” (memorialistică, Școala Ardeleană, 2020), „O sută și una de poezii” (poezie, Editura Academiei Române, 2020), „Dinaintea ta merge tăcerea” (poezie, Școala Ardeleană, 2021), „Între Scila și Caribda, încotro?” (eseuri, Școala Ardeleană, 2022), „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj. Poeme alese și rostite de autor” (ediție revăzută și adăugită, Școala Ardeleană, 2022).

Citiți un interviu marca Clujul Cultural cu Horia Bădescu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *