FOTO/VIDEO Părintele muzicii electronice, Rodion Roșca, condus pe ultimul drum pe muzica sa

Special

Circa 50 de clujeni au veniti astăzi să îl conducă pe ultimul drum pe Rodion Ladislau Roșca, fondatorul trupei Rodion GA, denumit de presa de specialitate părintele muzicii electronice românești, datorită muzicii sale speciale, electro-rock, experimentală, din anii 70-80, în comunism dar și după.

Rodion a decedat în noaptea de 26/27 martie 2021, în spital, fiind doborât de o boală pe care a dus-o mult timp. Nu a murit de covid19.

Slujba religioasă a fost scurtă, maximum o oră a durat tot, inclusiv cu îngropăciunea,  în rit romano-catolic.

Au trimis coroane primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea.

Rodion Roșca a lăsat în urmă pe fiica Isabella, soțul ei, Dorin și nepoți Beatrice și Denis.

Dintre muzicienii clujeni, colegii de breaslă ai lui Rodion, au fost prezenți Costi Cămărășan, fondator Compact, Emeric Imre, folkist, Sorin Zamfir, percuționist dar și membrii trupei bucureștene Future Nuggets, datorită căruia creația lui Rodion a ieșit la suprafață în 2013 și datorită relațiilor acesteia în Marea Britanie, unde a făcut senzație și a condus la editarea unui album de mare succes internațional, la o casa de discuri londoneză, intitulat The Lost Tapes. Future Nuggets au interpretat muzica lui Rodion și au readus-o în actualitate. Nuggets înseamnă un tip pietroi care avea aur inauntru, cam cat un ou de prepelita. Asta căutau exploratorii in SUA, în epoca febrei aurului. Un alt om care a contribuit la revitalizat pe Rodion Roșca a fost Mihai Antonescu, de la casa de discuri Roadrunner, dispărut și el prematur dintre noi.

Rodion a scos după 1989 trei albume: The Lost Tapes (editat de britanici), Behind the Courtain/În spatele cortinei si Rozalia (numele mamei sale)

 

Britanicii au găsit aurul, adică muzica lui Rodion și l-au relansat pe orbită. Până la final de 2019, Rodion a concertat în România și Europa.
Familia si apropiați ai lui Rodion la înmormântare. Foto Clujul Cultural

Slujba a fost scurtă, maximum o oră a durat tot, inclusiv îngropăciunea. A fost în rit romano-catolic.

Retras din muzică în urma șocului primit de moartea mamei sale, Rozalia, de altfel asa se numeste si un album lansat de Rodion, si auto izolat in comuna Aschileul Mare, judetul Cluj, cariera acestuia explodeaza dupa ce o casa de discuri din Londra ii muzica sa electronica si experimentala speciala si ii editeaza un album. Succesul lui Rodion a fost fulminant, e singurul muzician clujean căruia prestigiosul ziar britanic, The Guardian i-a dedicat un portret amplu!. În noiembrie 2019  este premiat pentru intreaga sa cariera de festivalul Cluj Blues Fest, singura distincție publică primită de Rodion de la relansarea carierei.

 

2 thoughts on “FOTO/VIDEO Părintele muzicii electronice, Rodion Roșca, condus pe ultimul drum pe muzica sa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *