FOTO Vernisaj cu fotografi la început de drum şi consacraţi, din Cluj şi Cracovia, vodka poloneză şi surprize digitale

Categorii: Esenţial, Foto
Etichete: Cluj, cracovia, foto
Expoziţia fotografică Clujul necunoscut – Cracovia necunoscută a avut un vernisaj plin de surprize pentru cei prezenţi, printre care şi prof. univ. dr Dorel Găină, coordonatorul fotografilor clujeni, Marcin Ryczek, coordonatorul fotografilor din Polonia, şi patru fotografi clujeni a căror lucrări au fost selectate.
Au fost expuse în trei încăperi 40 de fotografii, iar surpriza a constat în faptul că între cele două viziuni, cea română şi cea poloneză, a existat o conexiune la care nici fotografii nu se aşteptau, cele două oraşe fiind greu de deosebit din ipostazele surprinse.
„Cracovia şi Clujul s-au reunit într-o stare de asemănare şi de diferenţă în care nu se poate face o departajare pentru că până la urmă e vorba de o extensie de punctualitate locală care în momentul în care se extinde, se întrepătrunde precum norii când se întâlnesc unii cu alţii. În zona de fotografii în care apare făptura umană foarte greu este să spui fără eticheta care este zona de Cracovia şi care este cea de Cluj. Distincţia se face în alb negru care oricum este o stare de rezumat şi de pariu metafizic a unei stări de concept şi de expresivitate, iar prin doamna Ioana Deaconu am putut colabora fără să cunoaştem şi fără să ne orchestrăm această colaborare. Bucuria a fost că, iată, dacă schimbăm etichetele totul pare normal, ca şi cum noi am fi fotografiat Cracovia sau ca şi cum polonezii ar fi fotografiat Clujul”, a spus Dorel Găină pentru ClujulCultural.ro. 
DSC_1638
În cea de-a patra încăpere cei prezenţi au avut parte de o surpriză digitală realizată de Andrei Diaconu Mureşan, un program soft conectat la o serie de fotografii proiectate. La manevrarea butoanelor curioşii au putut vedea varianta veche, iar mai apoi cea nouă a unor părţi ale Cracoviei. În aceeaşi sală au rulat şi scurte filmuleţe ce prezintă partea amuzantă a oraşului polonez.
O parte din fotografii clujeni sunt la început de drum, însă promit foarte mult, iar coordonatorul lor, profesorul Dorel Găină chiar îi consideră mai buni decât el.
„Cu bucurie şi fără falsă modestie spun că sunt mult mai buni decât mine şi nu o spun că să le înalţ piedestal. Chiar dacă unii dintre ei sunt în anul I la licenţă sau master, sunt foarte buni fotografi şi au un trecut foarte intens, sunt maeştrii ai fotografiei. Au fost patru fotografi din cei 289 de prieteni fotografi care în Cluj fac fotografie bună, fiind că pe atâţia îi ştiu”, a declarat maestrul.
DSC_1661
Emil Săliştean, masterand în anul I la Fotografie nu se aştepta să fie selectat în acest proiect. A venit cu două viziuni asupra a ceea ce înseamnă pentru el Clujul necunoscut.
„Într-una dintre imagini am încercat să surprind ceea ce rămâne în urma promovării intense care se face în Cluj pentru diversele evenimente, iar în cea de-a două am încercat pur şi simplu să surprind ceva arhitectural şi minimalist. Nu mă aşteptăm să fiu parte din acest proiect. Nu mă aşteptăm şi sunt foarte surprins şi bucuros, şi sper că dacă am început bine, să rămână bine în continuare. Sunt plăcut surprins şi de partea plonezilor. Am mai văzut fotografii de ale lor şi mă bucur că şi aici am găsit aceeaşi calitate pe care am găsit-o şi pe net. Este o expoziţie coerentă, care are mesaj şi un limbaj vizual coerent per total”, a spus Emil Săliştean.
Din Polonia a fost prezent doar coordnatorul proiectului la Cracovia, fotograful Marcin Ryczek, care i-a ajutat pe cei prezenţi să guste mai bine spiritul polonez şi printr-o vodka adusă din ţară sa natală.
„Este pentru a două oară când mă aflu la Cluj, am fost şi la Foto România Festival şi încă de atunci mi-a plăcut foarte mult oraşul şi mă bucur că pot fi din nou aici. A fost o bucurie să văd cum arată totul pus laolaltă. Este că şi cum ne-am fi înţeles dinainte ce să fie în această expoziţie. Fotografiile alb negru din Cracovia ilustrează caracterul reflexiv al oraşului, iar cele color arată o altă stare de spirit a Cracoviei, una energică, plină de viaţă”, a spus fotograful.
DSC_1657
Expoziţia poate fi vizitată până la data de 1 noiembrie la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. „Clujul necunoscut – Cracovia necunoscută” cuprinde 40 de fotografii realizate sub coordonarea prof. univ. dr. Dorel Găină la Cluj-Napoca şi a artistului Marcin Ryczek la Cracovia şi prezintă viziunea unor artişti ce locuiesc în cele două oraşe: Ştefan Bădulescu, Dorel Ştefan Găină, Miră Marincas, Anca Ioana Magurean, Maria Nicoară, Pàlfi-Horvàth Ernö-Aron, Oana Pop, Emil Selistean din România şi Andrzej Banaś, Bogdan Frymorgen, Marek Lasyk, Daniel Myszkowksi, Włodzimierz Płaneta, Marcin Ryczek, Mateusz Skwarczek, Michał Wiatrowski din Polonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.